Nieuws Actueel

Europese beurzen zetten stap terug

Van onze redactie 17 maart 2015

Image 4812275

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,7 procent op 494,40 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 749,45 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,6 en 1,5 procent in. De FTSE-index in Londen boekte wel een winst, van 0,5 procent.

Bodemonderzoeker Fugro stond met een min van 4,5 procent onderaan de AEX. Vlak voor het slot van de beurs bepaalde de rechtbank in Den Haag dat het bedrijf een door grootaandeelhouder Boskalis ongewenste beschermingsconstructie niet als stempunt op de aandeelhoudersvergadering hoeft in te brengen. Boskalis eindigde 0,4 procent in de min.

Shell

Delta Lloyd voerde met een winst van 2,9 procent de AEX aan. De verzekeraar heeft nieuwe aandelen uitgegeven om zijn financiële positie te versterken. Een significant aantal aandelen is geplaatst bij één nieuwe aandeelhouder.

Ondanks een verdere daling van de olieprijs werd oliebedrijf Shell 1,4 procent meer waard. Ook dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore kende een goede beursdag, met een koerswinst van 0,7 procent.

Londen

Op de lokale markt leverde AND International Publishers bijna 10 procent in. De maker van digitale kaarten zag zijn winst vorig jaar groeien, maar keert geen dividend uit. Ook over 2015 zijn aandeelhouders niet zeker van een winstuitkering.

In Londen verloor Sainsbury's bijna 1 procent. De Britse supermarktketen zag de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn voor het vijfde kwartaal op rij teruglopen. De afname was wel minder sterk dan analisten hadden gevreesd.

De euro was 1,0595 dollar waard, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,5 procent naar 53,11 dollar. Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper en kostte 43,82 dollar per vat.