Nieuws Actueel

Europese industrie groeit mondjesmaat

Lotte Grimberg 2 januari 2015

De activiteit in de Europese industrie is vorige maand slechts mondjesmaat gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Markit vrijdag heeft gepubliceerd.

EurozoneDe industriële activiteit in de eurozone groeide iets sterker dan in november, vooral dankzij positieve ontwikkelingen in Duitsland. Daar werd de productie in december weer licht opgevoerd, na een krimp in de voorgaande maand.

Minder sterkIn Italië kromp de industriële activiteit echter in het sterkste tempo van de afgelopen anderhalf jaar, terwijl ook de Franse industrie onverminderd tekenen van krimp liet zien. In Nederland werd een aanhoudende groei van de industrie gemeld, hoewel de vooruitgang minder sterk was dan in november. Spanje toonde een vergelijkbaar beeld.

EurolandenDe graadmeter voor de industrie in de eurolanden steeg vorige maand van 50,1 naar 50,6. Een stand hoger dan 50 duidt daarbij op groei. Volgens Markit geven de cijfers aan dat de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal is blijven steken op een magere 0,1 procent.

Onzekerheid"De crisis in Oekraïne en een hernieuwd gebrek aan vertrouwen in de capaciteiten van beleidsmakers in de eurozone om de economische groei in de regio tot leven te wekken, lijken te zorgen voor een toename van de economische onzekerheid'', stelde hoofdeconoom Chris Williamson. "Bedrijven schuwen daardoor risico's en trekken uitbreidingsplannen in.''

In Groot-Brittannië zakte de vergelijkbare graadmeter van 53,3 naar 52,5. De groei in het afgelopen kwartaal kwam daarmee uit op het laagste peil in anderhalf jaar.