Nieuws Actueel

Europese steun getroffen tuinders verlengd

Van onze redactie 24 december 2014

De bedragen die telers vergoed kunnen krijgen, zijn echter dusdanig laag en onder de kostprijs, dat brancheorganisatie LTO Nederland de ingreep van ,,weinig betekenis'' acht voor de Nederlandse tuinbouwsector.

Nieuw budget Vanaf 1 januari is nieuw budget beschikbaar, waardoor telers die met overschotten zitten vergoedingen kunnen aanvragen voor in totaal 9.700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken. ,,De nieuwe maatregelen helpen agrarische ondernemers ook de komende periode om hun groenten en fruit bijvoorbeeld via de voedselbank een goede, sociale bestemming te geven'', aldus Dijksma.

Boerenvoorman Albert Jan Maat hecht meer waarde aan andere overheidsinspanningen om de pijn voor de sector te verzachten. Die kampt door het wegvallen van Rusland als exportmarkt met overschotten en prijsdalingen.

Nieuwe afzetmarkten De staatssecretaris heeft ook laten weten in januari een plan te presenteren om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor Nederlandse groenten en fruit. Ook bezoekt zij de Grüne Woche in Berlijn om het Nederlandse product te promoten. En in februari is Nederland partnerland tijdens de Biofach in Neurenberg, de grootste biologische beurs ter wereld. Deze branchepromotie past meer bij de oplossingen die LTO voor ogen heeft.

Garantieregeling Vorige week werd daarnaast een speciale garantieregeling voor bedrijfsfinanciering aangekondigd. LTO probeert in Brussel bovendien nog altijd toestemming te krijgen om collectieve brancheafspraken te kunnen maken, bijvoorbeeld over het uit de markt halen van producten.

Het kabinet stelde eerder tevens een regeling voor werktijdverkorting open. Ook konden getroffen ondernemers in contact treden met de fiscus voor een aanpassing van de voorlopige belastingaanslag. Inmiddels hebben ongeveer 125 werknemers werktijdverkorting gekregen. Van de fiscale mogelijkheden is zeer beperkt gebruik gemaakt.