Nieuws Actueel

Europese Unie pakt bankgeheim aan

Van onze redactie 9 december 2014

Dat zijn de ministers van Financiën van de EU dinsdag in Brussel overeengekomen. Ook Oostenrijk, dat lang dwarslag, heeft besloten meteen mee te doen. De regering in Wenen had onlangs nog een overgangstijd van één jaar bedongen.

'Belangrijke stap voorwaarts' Veel landen wisselen al gegevens uit, bijvoorbeeld over de rente op spaartegoeden, maar nog niet op zo'n grote schaal. ,,Het is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen belastingontduiking. Het markeert het einde van het bankgeheim in de EU'', aldus de Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan.

De EU-landen benadrukken dat zij veel belasting mislopen doordat inkomsten niet worden aangegeven of niet kunnen worden belast. De automatische uitwisseling van informatie is een belangrijk instrument om meer belasting te kunnen innen, zo stellen zij.

Wereldwijde standaard Met de afspraken komt de EU op 1 lijn met de wereldwijde standaard voor de automatische en grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over inkomsten. De regels zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).