Nieuws Actueel

Europese Unie: Plastic tasje is over paar jaar verleden tijd

Caroline Spilt 28 april 2015

Plastic tas 335

Onbeperkt gratis plastic zakjes in de supermarkt zijn over een paar jaar verleden tijd. De Europese Unie gaat die zeer milieuvervuilende dunne wegwerpzakjes terugdringen. Dat besloot het Europees Parlement in Straatsburg dinsdag.

De lidstaten van de EU kunnen kiezen: een verplichte prijs voor een zakje vanaf 2018, of andere maatregelen die het verbruik verminderen tot negentig zakjes per inwoner in 2019 en veertig in 2025.

OmslachtigTegenstanders spreken over een omslachtige regeling. Ook Europees Commissaris Frans Timmermans, die streeft naar eenvoudige regelgeving, toonde zich bezorgd. De afspraken zijn een compromis tussen het EU-parlement en de EU-lidstaten.

WatervervuilingVolgens de Europese Commissie gebruikte een Europeaan in 2010 gemiddeld bijna tweehonderd plastic zakken per jaar, waarvan 90 procent wegwerpzakjes. Een groot gedeelte vervuilt uiteindelijk het water.

Bas EickhoutEU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is zeer tevreden dat Europa 'eindelijk actie onderneemt tegen de plastic soep in onze zeeën', zo liet hij in een verklaring weten. "Ieder jaar sterven miljoenen zeedieren door plastic in hun maag. Doordat we nu in Europa stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen, kunnen we dat voor een groot deel voorkomen'', zegt Eickhout.