Nieuws Actueel

Eurostar rijdt weer volgens het boekje

Rik Nizet 24 juni 2015

Eurostar treinen 335

De Eurostar rijdt als het goed is woensdag weer volgens normaal schema door de Kanaaltunnel tussen Calais in Frankrijk en Dover in Engeland. Dat heeft een woordvoerster van de treinmaatschappij dinsdagmiddag gemeld. Het treinverkeer werd dinsdagmiddag stilgelegd door ongeregeldheden bij de ingang van de tunnel.

In Calais en Dover heerst een verkeerschaos door een staking van personeel van veerboten. Boze werknemers van veermaatschappij MyFerryLink blokkeerden dinsdag ook de haven van Calais. Door de acties voeren er lange tijd geen ferry's naar Dover. De eerste boten zouden dinsdagavond weer uitvaren, maar dat kon nog niet bevestigd worden. Het stakende bootpersoneel liep onder meer op het spoor en stichtte brandjes in de tunnel.

Dinsdagavond werd de dienstregeling van de treinen voorzichtig weer opgestart, maar waren er nog wel riante wachttijden, meldde Transport en Logistiek Nederland (TLN). Aan de Engelse kant van de tunnel is de wachttijd voor het inchecken anderhalf uur. In Calais moeten mensen die met de trein willen zelfs vijf uur wachten voor ze kunnen inchecken.

VeerbootverkoopDe medewerkers voeren actie omdat Eurotunnel, de exploitant van de tunnel tussen Engeland en Frankrijk, twee veerboten van MyFerryLink wil verkopen aan het Deense bedrijf DFDS. De werknemers vrezen onder meer het verlies van hun baan.

Door de acties ontstaan gevaarlijke toestanden voor vrachtwagenchauffeurs. Aangezien de files voor de haven van Calais nog langer zijn dan normaal, proberen de vele migranten in Calais die illegaal naar Engeland willen massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.

TLN sprak dinsdagmiddag van een grote chaos en adviseert vrachtwagenchauffeurs om Calais op dit moment te mijden en overtochten te boeken via andere havens zoals Duinkerken. Daar zijn dinsdagavond om 19.00 en om 01.00 uur extra afvaarten gepland, meldde de brancheorganisatie. Volgens een woordvoerster stond er dinsdagmiddag 30 kilometer file voor de haven van Calais.