Nieuws Actueel

Eurotop bereikt akkoord

Rik Nizet 13 juli 2015

Griekenland akkoord eu top middelgroot

De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. "Overeenkomst'' twitterde de Belgische premier Charles Michel maandagochtend als eerste na een marathonvergadering van bijna zeventien uur.Lees ook:'Eurolanden zijn gek'Opluchting op beurzen'Griek moet vertrouwen herstellen'ECB bekijkt Griekse steunDe voorzitter van de eurotop Donald Tusk liet even daarna weten dat er een unaniem akkoord was bereikt. Met de overeenkomst is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken. De regeringsleiders en staatshoofden hebben "in principe" het licht op groen gezet voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket via het Europese noodfonds ESM, zo zei Tusk op de afsluitende persconferentie.

LeibandGriekenland moet wel aan de leiband. De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun. Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene was zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kon. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.

HervormingenDe Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

MiljardenVolgens berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig, waarvan ook een flink deel (tot 25 miljard euro) voor het versterken van de Griekse banken. Er komt een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. Daarmee kan onder meer de enorme schuldenberg worden verkleind.

Tot medio augustus zou Griekenland al 12 miljard euro nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. De ministers van Financiën van de eurolanden gaan zich buigen over een overbruggingskrediet, zei Tusk