Nieuws Actueel

Eurozone in principe akkoord met Grieks krediet

Van onze redactie 16 juli 2015

Image 5086552

De stapt volgt op de goedkeuring van het omstreden financiële hulpplan door het Griekse parlement donderdagochtend vroeg.

De telefonische vergadering eindigde even na 12.30 uur. De woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet via Twitter weten dat er over de uitkomst aan het begin van de middag meer bekend wordt.

Athene heeft het overbruggingskrediet nodig om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te voldoen. Zo moet er een flinke lening bij de Europese Centrale Bank worden afgelost en staat er nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds.

Goedkeuring

Het gebruik van het EFSM om het overbruggingskrediet uit te betalen ligt gevoelig bij niet-eurolanden. Ook zij hebben dit potje gevuld en bij de oprichting van het permanente noodfonds ESM werd afgesproken het EFSM niet meer te gebruiken om eurolanden te helpen. Maar er is gewerkt aan extra garanties en/of onderpand voor de niet-eurolanden.

Het wachten is nog op goedkeuring van een aantal parlementen. De Nederlandse Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag, de Duitse Bundestag vrijdag. Naar verwachting komt daarna het definitieve groene licht voor het beginnen van de onderhandelingen over een derde pakket van circa 86 miljard euro én het overbruggingskrediet.