Nieuws Actueel

Even tikken en koffie is betaald

Rik Nizet 17 april 2014

Even tikken en het kopje koffie is betaald. Contactloos betalen is in veel landen in Europa al gemeengoed. In Nederland maken klanten van ING deze week kennis met deze eenvoudige manier om bedragen tot en met 25 euro te voldoen.

Contactloos en moeiteloosAfrekenen zonder contant geld, zonder de pas in de betaalautomaat te steken, en zonder pincode. Contactloos betalen is moeiteloos betalen. Een contactloze betaling is gemiddeld 7 seconden sneller dan een betaling met contant geld of met pincode. Dat is een tijdwinst van 40 procent. Voor ondernemers en voor consumenten is dat prettig, omdat het bijdraagt aan kortere rijen bij de kassa. Veiliger is het ook: hoe minder contant geld, hoe minder kans op diefstal.Kleine bedragenNederlanders zijn gehecht aan munten en biljetten. We voldoen 63 procent van de betalingen in horeca, detailhandel en benzinestations met contant geld. Toch doen we al driekwart van de betalingen in de supermarkt met de pinpas. In 2013 betaalden Nederlanders in totaal ruim 2,6 miljard keer met pin. Meer dan een derde van alle pinbetalingen waren kleine bedragen tot 10 euro. “Juist daar zit de winst van contactloos betalen”, zegt Tanja Tierie, manager productmanagement cards & mobile payments van ING. Een pilot met mobiel betalen in Leiden wees uit dat bedragen onder de 25 euro goed waren voor 92 procent van de transacties.

Succesvol in PolenWereldwijd is contactloos betalen in ruim 50 landen mogelijk. Polen is op dit gebied koploper in Europa. Een derde van de contante betalingen is daar vervangen door contactloze transacties. De 8,6 miljoen geschikte passen zijn daar goed voor 10 miljoen contactloze betalingen per maand. Zo’n 116.000 betaalautomaten kunnen er overweg met contactloze passen. Na Polen volgen Engeland en Tsjechië in de lijst van landen waar in het afgelopen jaar de meeste contactloze transacties plaatsvonden.Geschikt voor contactloosIn Nederland zijn al ruim 30.000 betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen. Bedragen tot en met 25 euro kunt u betalen zonder uw pincode in te toetsen. Voor betalingen boven de 25 euro moet u wel altijd uw pincode gebruiken. Ook geldt een maximaal bedrag van 50 euro dat u achtereenvolgens contactloos kunt betalen. Als dit totaalbedrag is bereikt, vraagt de betaalautomaat automatisch op de pincode. Wie geen gebruik wil maken van contactloos betalen, kan deze functie uitzetten. Klanten van ING kunnen dit telefonisch regelen, of online door in te loggen op Mijn ING.Lees verder.