Nieuws Actueel

Evenveel optimisten als pessimisten

Rik Nizet 25 augustus 2014

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in augustus afgenomen. De indicator van het producentenvertrouwen is gedaald van 1,2 naar 0, wat betekent dat er nu evenveel optimisten zijn als pessimisten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De daling van het producentenvertrouwen is vooral toe te schrijven aan een verslechterd oordeel over de orderportefeuille. Vorige maand waren ondernemers in de industrie daarover juist voor het eerst sinds juli 2011 weer positief gestemd. Ook is er meer somberheid over de productie in de komende 3 maanden.

ExportDe Nederlandse industrie exporteert vooral naar de ons omringende landen en daar hapert de economie. Alleen in het Verenigd Koninkrijk was sprake van een aanzienlijke groei in het tweede kwartaal. De Duitse en Italiaanse economie krompen en de Franse bleef gelijk in omvang. België had slechts een marginale groei.

Met name Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten piekte in april en is daarna 3 maanden achter elkaar afgenomen. Dat is ook terug te zien in de industriële productie, waarvan de groei als sinds januari iedere maand is afgevlakt.