Nieuws Actueel

Ewald en Gert Huzink van Riwald Recycling Almelo: ‘Niet lullen, maar poetsen’

Van onze redactie 9 oktober 2015

ZM Riwald 2

Ewald: “Richard is in 1983 heel kleinschalig begonnen, door met een aanhangertje achter de auto oud ijzer op te halen bij boeren uit het dorp. Later werd het aanhangertje een vrachtwagentje. In 1989 zijn we samen verder gegaan en in 1992 volgde Gert.”

Bekende naam Gert: “Op dat moment was Riwald al een bekende naam op de Oost-Duitse markt en dat hebben we zo gelaten. Na de val van de muur was het een interessant gebied in de metaalrecycling, daar zijn we op ingesprongen. Dat pionieren zit nu eenmaal in ons bloed.”

Winaars Ewald: “We zijn winnaars, durven onze nek uit te steken en hebben een mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’. Het is uniek dat we het bedrijf met zijn drieën groot hebben gemaakt. Drie broers, dat zie je niet vaak. Maar we gunnen elkaar alles en kunnen op elkaar vertrouwen, ook al zijn we verschillend van aard. We trekken eigenlijk altijd naar elkaar toe,.”

Booming BusinessGert: “Het was booming business in Oost-Duitsland, we werkten veel voor de Duitse Spoorwegen, hadden vier bedrijven, maar die hebben we in 1998 verkocht. Bewust. We hadden jarenlang keihard gewerkt en zagen dat de handel daar terugliep. Het waren zware jaren, zowel zakelijk als privé. Eigenlijk wilden we even gaan ‘pierewaaien’, maar ja, het bloed kroop waar het niet gaan kon.”

Recht-door-zee Ewald: “We begonnen in Geesteren met een nieuw bedrijf en verhuisden in 2005 naar de huidige locatie, aan de zijtak van het Twentekanaal in Almelo. In de jaren erna maakten we een geweldige ontwikkeling door. Omdat we een visie hebben, weten waar we naartoe willen en recht-door-zee zijn. Wat we in 2005 hebben uitgestippeld, is helemaal uitgekomen. De kracht van ons familiebedrijf is dat de lijnen kort zijn. We bewegen ons volop tussen het personeel en de klanten.”

Ongeneselijk ziek Gert: “In 2012 bleek Richard ongeneeslijk ziek te zijn. Juist in de tijd waren we bezig met een grote uitbreiding die we konden realiseren door aankoop van de terreinen van de achtergelegen buurman. De bouw heeft hij nog meegemaakt, maar in mei 2013 moest hij de strijd opgeven. Zijn overlijden kwam keihard aan, vanwege de hechte band, maar we moesten door. Dat wilde hij ook.”

Zuid-Amerika Ewald: “Gelukkig heeft Richard de Dakar Rally nog gereden, in 2012, met een truck. Het jaar daarvoor waren we in Zuid-Amerika in de ban geraakt van die wedstrijd. We waren als toeschouwer aanwezig en hadden gelijk een klik. Het is de zwaarste en meest extreme rally ter wereld. We besloten zelf een professioneel team op te zetten en mee te doen. Het Riwald Dakar team is inmiddels echt een merk geworden.”

‘Die hards’Gert: “Dakar past precies bij onze branche, onze klanten en ons bedrijf, het geeft ons veel naamsbekendheid. Het heeft een stoere en robuuste uitstraling, het is echt voor ‘die hards’. De eerste twee rally’s hebben we gereden met auto’s, in 2015 hebben we voor het eerst bij de trucks meegedaan. Ik rijd zelf. Ik moet zorgen dat ik topfit ben, want soms moet je 1200 kilometer op een dag afleggen.”

Ambitieus Ewald: “In 2016 gaan we voor een plek in de top-10. Dat is erg ambitieus, want we moeten opboksen tegen fabrieksteams met veel kennis en een veel groter budget. Gert zit weer achter het stuur van de Riwald Tatra Truck en we starten ook met een tweede truck, die voor ondersteuning kan zorgen. Zelf volg ik Dakar als bestuurder van de pers-auto.”

Financiële steun Gert: “We hebben inderdaad niet de budgetten van fabrieksteams, maar onder meer dankzij de financiële steun van diverse Twentse bedrijven komen we toch met zeer behoorlijk materiaal aan de start.”

Passie Ewald: “Dakar is een passie, net als Heracles Almelo. We kunnen daar ook onze naamsbekendheid vergroten en hebben veel respect voor de manier waarop de club wordt geleid. Overigens steunen we niet alleen Heracles, maar ook andere clubs, evenementen en goede doelen. Ook op sociaal-maatschappelijk gebied staat Riwald Recycling midden in de samenleving.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een verhaal uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nlFoto: Twentse Zakenmannen