Nieuws Actueel

Ewald Engelen: Mobiliseer intellectuele tegenmacht

Rik Nizet 5 oktober 2015

Mobiliseer intellectuele kernmacht groot

Ewald Engelen pleit voor het mobiliseren van een intellectuele tegenmacht. Dat zei de financieel geograaf zondag tijdens de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond in Amsterdam. Engelen roept om een intellectuele maatschappijkritische taakopvatting van journalisten en wetenschappers en zoekt waarheidsprekers die oprecht, integer en moedig spreken om de gemeenschap te behoeden voor collectieve dwalingen en een nieuwe economische crisis.

Kraamkamer van intellectualiteitDe waarheidsprekers die Engelen zoekt, worden gevormd aan de universiteiten, de kraamkamer van de intellectualiteit. De term waarheidspreker is ontleend aan de filosoof Michel Foucault en zegt dat de waarheid van hun uitspraken gewaarborgd is door oprechtheid, integriteit en moed. De ongemakkelijke waarheid van de waarheidsspreker kan de gemeenschap behoeden voor collectieve dwalingen.

Economische crisisOm herhaling van een economische crisis te voorkomen, pleit Engelen ook voor een interdisciplinaire aanpak en meer kennis van oudere economische wijsheden. Nu is er aan de economische faculteiten te weinig reflectie op de rol van economen in de crisis. En er is te weinig ruimte voor de rol van de burger. Die is beperkt tot het individualistische perspectief van prikkels die het keuzegedrag beïnvloeden en de hebzucht van bankiers.