Nieuws Actueel

Ewout Klok: 'Ik wil lokaal de beste zijn'

'De overheid is onze grootste concurrent. Wij zijn een veredeld belastingkantoor.'

Bram de Vrind 22 oktober 2013

Ewoutkloksucces

Hij werd 's lands bekendste pomphouder met zijn kruistocht voor alcoholverkoop en ludieke acties zoals 21 cent brandstofkorting op Prinsjesdag. Niet kakelen maar eieren leggen, is het devies van Ewout Klok, eigenaar van tankstation Klok in Hoogeveen en oud-voorzitter van branchevereniging Beta. "De overheid is onze grootste concurrent. We moeten uitkijken dat de grensstreek geen ondernemerswoestijn wordt."

Succes

Victor Muller: 'Ik onderhandel met een death wish' Marjan Strijbosch: Ik heb iets succesvols in me Taco Carlier: Fietsen is extreem sexy Erik Drost: Ik dwing niemand tot vreemdgaan Emile Ratelband: Geld, daar schijt ik op Dominique Persoone: Chocolade snuiven is rock-'n-roll Frans Heesen: Jacht met waterval? Alles kan! Rob Heilbron: Ik lijd pijn Ilja Gort: Zo is het en anders lazer je maar op Joop van den Ende: Succes is een drug

Voor de draad ermee. Jouw succesformule in twee zinnen.

"Als je stil blijft zitten verandert er niks, dus je moet ondernemen, aan de slag. Niet kakelen maar eieren leggen. Daarnaast moet je te allen tijde creatief zijn."

Niet kakelen maar eieren leggen... Hoe geef jij daar invulling aan?

"Met onze spaaractie bijvoorbeeld. Van het 'kwartje van Kok' (accijnsverhoging onder oud-minister Wim Kok) hebben wij het 'kwartje van Klok' gemaakt: fysieke kwartjes die je kunt opsparen voor een gratis wasbeurt. Ze zijn een gimmick en worden zelfs verkocht via Marktplaats, kijk maar eens. Ook hebben we de knapzakken: een echte zakdoek met daarin twee broodjes en zuivel, voor drie euro vijftig. Die doen het heel goed bij scholieren."

Het algemeen beeld in de branche is nogal mistroostig. Brandstofaccijnzen worden weer verhoogd, sigarettenverkoop aan banden gelegd en alcohol is al jaren uit de schappen. Hoe sta jij daarin?

"De overheid is onze grootste concurrent. Wij zijn een veredeld belastingkantoor. In de grensstreek met Duitsland zijn de gevolgen van het beleid nu al dramatisch. Vanwege de hoge brandstrofprijzen gaan steeds meer mensen over de grens tanken. En dan doen ze daar ook meteen de boodschappen. Die Duitse collega die geen flikker heeft gedaan voor zijn klant, krijgt de mijne in de schoot geworpen. We moeten uitkijken dat we in de grensstreek geen woestijngebied krijgen zonder ondernemers. Aan de andere kant hebben wij in Nederland ook een te hoge dichtheid aan tankstations."

Dat klinkt tegenstrijdig. Ligt het nou aan het overheidsbeleid of is er simpelweg te veel concurrentie?

"A: de concurrentie is moordend. B: als je ook nog eens wordt beconcurreerd door je eigen overheid, dan wordt het helemaal lastig. Laat de markt zijn werk doen. Ik wil eerlijke concurrentie. In de grensstreek is een oneerlijk speelveld gecreëerd."

Is het nog wel leuk om pomphouder te zijn?

"Ik ben opgegroeid in deze branche. Je begint niet zomaar een andere winkel. Elke ondernemer en elke branche heeft zijn eigen bedreigingen. Ik ben geen man van op de bank zitten. Ik wil lokaal de beste zijn, tot in de details. Bij mij koop je geen normaal tankstation-bloemetje, maar een mooie volle bos waarmee je thuis kunt komen. Daarvoor ben ik een samenwerking aangegaan met een lokale bloemist. Ik wil mezelf onderscheiden. Dát is ondernemerschap!"

Hoeveel verdien je eigenlijk op een liter benzine?

"De marge is 8 tot 10 cent op benzine en 6 tot 9 cent op diesel."

Dan heb je met Prinsjesdag dus min of meer toegelegd op benzine, toen je furore maakte met een 21 cent kortingsactie.

"Dat was simpelweg een rekensommetje. Een advertentie plaatsen kost ook geld. Maar met deze actie hadden we veel meer publiciteit. Mensen stonden in de rij om bij ons te komen tanken. We haalden alle landelijke media, zelfs het filenieuws!"

Wreef jij toen in je handjes?

"Ja natuurlijk. De vlag ging uit. En die nieuwe klanten probeer je dan natuurlijk vast te houden. Met onze kwartje van Klok-actie bijvoorbeeld. En door het pakje Marlboro alvast klaar te leggen als een klant binnenloopt die daar altijd om vraagt. Daar trainen we ons personeel op."

Je haalde de afgelopen jaren regelmatig de landelijke pers met je kruistocht om alcohol terug in pompstations te krijgen. Je zegt desnoods door te procederen tot aan het Europese Hof. Waarom vind je dit zo belangrijk?

"Ik kan mij hier nog steeds oprecht kwaad over maken. De argumentatie van de overheid dat alcohol en het verkeer niet samen gaan, gaat in deze niet op. In de supermarkt die een tankstation erbij heeft én in wegrestaurants mag er wel alcohol worden verkocht. Bij Van der Valk wordt het zelfs voor je ingeschonken! Daar rijd je ook met de auto heen. Ik vind: je moet het óf allemaal verbieden óf allemaal toestaan. En dan ga ik natuurlijk voor toestaan. Het is rechtsongelijkheid voor de pomphouders. Ten opzichte van de wegrestaurants, maar ook de andere tankstations buiten Nederland waar wel gewoon alcohol wordt verkocht."

Actie dus!

"Dan komen we weer bij het eerste punt van het interview. Klagen is leuk en aardig. Maar probeer er dan ook zelf wat aan te doen. Schrijf een brief naar de overheid dat je het er niet mee eens bent. Begin een actie. Zo helpen je elkaar de crisis door te komen."