Nieuws Actueel

'Ex-EU-commissarissen te snel naar bedrijf'

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5380698

Voor zeker acht functies van in totaal vier voormalige eurocommissarissen zou gelden dat die niet door de beugel kunnen vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Onder hen Neelie Kroes, die adviseur is geworden van Bank of America Merrill Lynch.

De huidige commissie, die vorig jaar aantrad, had hiervoor geen toestemming moeten geven, vinden de waakhonden. Dat de vorige commissievoorzitter José Manuel Barroso in het lobbycircuit is gedoken, valt ook in slechte aarde.

Geen vertrouwen burgers mee

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat het het integriteitsbeleid flink wordt aangescherpt. Hij memoreert dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft verzekerd dat de hoogste ethische normen zouden worden gehanteerd bij de beoordeling van nieuwe banen van oud-commissarissen.

De Jong stelt nu vast dat ,,aan belangenverstrengeling absoluut geen einde wordt gemaakt''. ,,Kennelijk heeft Juncker nog steeds niet door dat burgers deze banencarrousel als gevolg van vriendjespolitiek zat zijn. Geen wonder dat de burgers in Europa geen enkel vertrouwen hebben in de Europese instellingen: de invloed van de lobby van grote bedrijven strekt zich uit tot op het hoogste niveau. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gezegd.''