Nieuws Actueel

Exclusief horlogemerk Staudt Watches uit Hengelo moet een begrip worden

Van onze redactie 27 oktober 2015

Staudt Watches Yvo Staudt Frans Nikkels

Zestien van de 75 exemplaren heeft Staudt al verkocht nog voor ze bij de juwelier liggen. „Je zou verwachten dat de Tukkers vooraan staan, maar de early adopters zitten blijkbaar in het westen en het zuiden van land”, zegt de ondernemer, terwijl hij onderweg is naar ’t Gooi om hoogstpersoonlijk een horloge naar een koper te brengen.

AccordeonistStaudt Watches is een horlogemerk dat nog maar een jaar bestaat. Staudt, geboren en getogen in Hengelo, was sinds zijn jeugd vastbesloten accordeonist te worden. Tijdens zijn conservatoriumstudie in Italië verdiepte hij zich in zijn oude liefde, horloges. Maar zijn perfecte horloge kon hij niet vinden. „Uiteindelijk maakte ik mijn eerste horloge uit pure frustratie omdat ik zelf niet kon vinden wat ik zocht.”

Met dat zelfgemaakte horloge trok hij begin 2014 de aandacht op een evenement voor horlogeliefhebbers in Amsterdam. „Ze vonden het zo fantastisch dat ze vroegen waar ze het konden kopen. Kopen? Ik was met stomheid geslagen. Pas toen realiseerde ik me dat het misschien niet alleen leuk was voor mezelf, maar ook voor anderen.”

Eerste collectieIn oktober vorig jaar presenteerde hij zijn eerste collectie van 42 horloges. Nu, een jaar later, is de tweede collectie klaar om naar juweliers in heel Nederland te gaan. Internationaal is er ook belangstelling. „Ik ben ook uitgenodigd door een juwelier in Noorwegen die interesse heeft. Wie weet wat daar uitkomt.”

Eind oktober liggen de horloges in Twente bij juwelier Kwekkeboom in Hengelo en bij Leurink Mode in Borne. „Vorig jaar had ik maar één model, nu zijn het er twee, met wijzerplaten in drie kleuren: arctic ivory, midnight black en staudt-blauw.” Inderdaad: Staudt-blauw, want als het aan de jonge ondernemer ligt wordt Staudt-blauw een begrip.

BandjesDe horlogebandjes zijn van alligatorleer. „Ik heb nog geen cent verdiend met Staudt Watches en dat gaat met deze tweede collectie ook nog niet gebeuren. En dat hoeft ook niet, want succes heeft voor mij niet zo veel met geld te maken. Ik maak graag mooie dingen, daarom maak ik ook muziek. Ik verdien mijn geld nu nog met de muziek en heb voor mijn tweede collectie een investeerder gevonden. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk wel dat ik mijn geld ga verdienen met Staudt Watches. Daarvoor wil ik een breder merk bouwen, met verschillende modellen. Maar daarvoor heb ik nog zeker een paar jaar nodig.”

Foto: Yvo Staudt, eigenaar van Staudt Watches. (Frans Nikkels)