Nieuws Actueel

Exitpoll verkiezingen Provinciale Staten: Geen meerderheid kabinet met D66, CU, SGP

Rik Nizet 18 maart 2015

Geen meerderheid kabinet exitpoll provinciale staten 2015 middelgroot

Het kabinet verliest de meerderheid die het nu samen met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft in de Senaat. De vijf partijen hebben samen 34 zetels. Dat blijkt uit een exitpoll dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS woensdag heeft gehouden bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees ook:Uitslag per gemeente in beeldVerkiezingen Provinciale Staten 2015VVD en CDA halen volgens de peiling allebei twaalf Senaatszetels. Ook in percentage ontlopen ze elkaar niets: beiden komen ze op 15,7 procent. Voor de VVD is dat een verlies van vier zetels, voor het CDA een winst van een. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is met zes zetels groot, de partij van Diederik Samsom houdt acht zetels over.

D66D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van vijf naar negen zetels. De SP is nog net groter: tien zetels (een winst van twee). De partij van Emile Roemer is daarmee voor het eerst bij Statenverkiezingen groter dan de PvdA. De PVV van Geert Wilders daalt van tien naar negen.

RuttePremier Mark Rutte zal dus in de Senaat op zoek moeten naar nieuwe oppositiepartijen die de kabinetsplannen willen steunen. De steun van de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is niet meer genoeg. Rutte zal met het CDA of met GroenLinks om de tafel moeten. CDA-leider Sybrand Buma zal in dat geval het spel hard spelen. Rutte kan ook steun zoeken bij GroenLinks, dat de huidige vijf zetels in de Senaat behoudt. Het kabinet heeft eerder met GroenLinks zaken gedaan. Samen met D66 hielp de partij van Bram van Ojik het kabinet aan een meerderheid in de Senaat voor het leenstelsel.

De combinatie ChristenUnie/SGP stijgt van drie naar vijf zetels. De Partij voor de Dieren en 50Plus boeken allebei een zetel winst en komen op twee elk. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) behoudt haar ene zetel in de Senaat.