Nieuws Actueel

Exota: Roemruchte frisdrank keert terug

Bram de Vrind 2 maart 2015

Exota frisdrank terug

Het frisdrankmerk Exota, dat in de jaren '70 werd 'gesloopt' door de VARA, keert terug. Drie Brabantse ondernemers brengen de roemruchte priklimonade opnieuw op de markt.

De Veghelse ondernemers hebben het merk gekocht en een Franse fabriek 60.000 flessen laten vullen. Zondag werd de frisdrank gepresenteerd op een beurs in Veghel.KwajongensstreekBouwondernemer Stefan van de Ven legt uit dat het is begonnen als kwajongensstreek nadat hij een oude fles Exota had gevonden. "Het was de bedoeling om het heel klein te houden maar iedereen is enthousiast", vertelde hij over de reacties op de beurs.

Feest"Veel minder mensen weten nog dat het ook heel lekker is. Het was vroeger een feest als limonade of tafel kwam. Het was het luxeproduct", aldus Van de Ven.

ExploderenHet frisdrankmerk raakte in de jaren '70 in opspraak toen de VARA er een reeks uitzendingen aan besteedde. De reden: flessen met de priklomonade zouden exploderen. Dat had een kind zelfs een oog gekost, werd gesuggereerd in het programma van ombudsman Marcel van Dam. In één van de uitzendingen werd getoond hoe een fles kapot knalde, maar dat bleek later in scène gezet.

FaillietMet het merk Exota ging het sinds de affaire bergafwaards. De omzet zakte weg en de fabriek werd in 1972 failliet verklaard. Ex-directeur S. van Tuijn en later eigenaar van de failliete boedel J.K. Leutscher lieten het er echter niet bij zitten en stapten naar de rechter. Na een jarenlange juridische strijd werd beslist dat de VARA ruim 7 miljoen gulden schadevergoeding moest betalen.

Acht smakenSamen met twee vrienden Van de Ven de frisdrank weer gaan verkopen in horeca en speciaalzaken. Ze lieten acht smaken maken voor twee maten flessen (33 en 75 cl). Van de Ven benadrukt dat het niet de bedoeling is dat Exota in de supermarkt terechtkomt.