Nieuws Actueel

Expats, bootcampers en scrabblefans: Meetup

Van onze redactie 30 oktober 2014

Via het snel groeiende platform is het gemakkelijk om in het echt nieuwe mensen te ontmoeten, dus is het populair bij onder anderen expats.

Via het sociale netwerk Meetup organiseren gelijkgestemde (maar voor elkaar onbekende) mensen zich in online groepen, met als doel om van internet af te komen en elkaar off line te treffen. In Nederland heeft Meetup inmiddels zo'n 100.000 leden. De Meetups richten zich op mensen met alle mogelijke interesses of kenmerken, maar een opvallend groot deel van de groepen bestaat (vooral) uit expats.

Johnny Menichini uit Canada woont zo'n 7 jaar in Nederland. Hij gaat in Amsterdam naar minstens 1 activiteit van AMS Connected per week. Oprichtster van die groep Rowinda Appelman en haar Hondurese compagnon 'Chef' organiseren er gemiddeld zo'n 3 tot 4 per week. Op de online agenda staan activiteiten als een Bollywood-dansworkshop, zondagmiddagbrunches, tentoonstellingen bezoeken, bowlen en kaasmaken.

Meetup De essentie van Meetup.com is dat mensen buurtgenoten met eenzelfde interesse kunnen vinden en daar vervolgens offline mee afspreken tijdens 'Meetups'. Ondertussen zijn er wereldwijd 20 miljoen mensen actief op het platform.

De 176.000 verschillende groepen organiseren maandelijks een half miljoen bijeenkomsten. Nederland kent 1.200 groepen (waarvan er 625 Amsterdam als thuisbasis hebben), die in grootte verschillen van enkele tot enkele duizenden leden.Veel Meetup-groepen richten zich op sociale contacten opdoen, sportgroepjes vormen, professionele kennis uitwisselen of hobbygerichte activiteiten ondernemen. Zo zijn er Meetuppers die samenkomen om boeken te bespreken, te gaan bootcampen (fitnessen in de buitenlucht), over online marketingthema's te discussiëren of Frans te spreken.Mensen met een ietwat uitzonderlijk profiel komen via Meetup ook gemakkelijk(er) met elkaar in contact, getuige de Meetup-groepen voor sjamanen, mannelijke kattenliefhebbers of lesbiennes die houden van Scrabble.