Nieuws Actueel

Export naar Griekenland neemt weer iets toe

Van onze redactie 4 maart 2015

Griekenland eu anp

De export naar Griekenland laat de laatste jaren een langzaam herstel zien. Wel ligt het belang van Griekenland in de totale Nederlandse export lager dan in de jaren voor de crisis. In 2008 was het Griekse aandeel nog 0,8% van het totaal. Vooral de export van kantoormachines, computers en auto's heeft fors onder de crisis geleden.

De import vanuit Griekenland is in de afgelopen jaren vrijwel stabiel gebleven. Afgelopen jaar werd voor 458 miljoen euro geïmporteerd. Daarbij zijn aardolieproducten, medicijnen en fruit de belangrijkste producten die worden ingevoerd.

Opkomende economieën De Nederlandse export is overigens steeds iets minder afhankelijk van landen binnen de Europese Unie. Ondanks een groeiende uitvoer naar EU-lidstaat Griekenland, nam het totale EU-belang af vooral ten faveure van landen als China, VS en opkomende economieën. Afgelopen jaar waren de EU-lidstaten goed voor 67% van de totale Nederlandse uitvoer. In 2002 was dit aandeel nog 75%. Het belang van de export naar Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk is daarbij het meest afgenomen.

Bron: CBS