Nieuws Actueel

Export naar Rusland bijna gehalveerd

Bram de Vrind 24 juli 2015

De Nederlandse export naar Rusland is in een jaar tijd bijna gehalveerd. In de eerste vier maanden van dit jaar voerde Nederland voor 1,26 miljard euro naar Rusland uit tegenover 2,07 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van meer dan 800 miljoen euro, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling is vrijwel geheel veroorzaakt door de sancties die zijn ingesteld na het neerhalen van vlucht MH17, een jaar geleden. In een jaar tijd is het Russische aandeel in de Nederlandse goederenexport gedaald van 1,43 procent naar 0,89 procent. Daarmee daalt Rusland als exportbestemming van Nederland van de 12e naar de 19e plek.

Vooral de export van machines en vervoermaterieel laten een forse afname zien. In de eerste vier maanden van 2015 ging er in deze categorie voor 473 miljoen euro aan goederen naar Rusland. In dezelfde periode een jaar daarvoor was dat nog 890 miljoen euro. De grootste afnames betroffen hier tractoren, computers en computeronderdelen, aldus het statistiekbureau.

Maar ook natuur- en voedingsproducten zijn minder uitgevoerd. De export daalde van 497 miljoen naar 313 miljoen euro in een jaar tijd. Vooral de export van kaas, groenten en bloemen en planten nam af. Voor natuur- en voedingsproducten is Rusland als exportbestemming licht gedaald van plek 12 in de eerste vier maanden van 2014 naar 16 in 2015.