Nieuws Actueel

Expres te laat betalen kost banen

Caroline Spilt 28 mei 2015

Geld winst benchmarking

Rekeningen worden nog altijd vaak opzettelijk te laat betaald. Dat schaadt het bedrijfsleven en de economie, meldde incassobureau Intrum Justitia donderdag op basis van onderzoek.

De gevolgen van lange betalingstermijnen zijn inkomstenverlies, liquiditeitsproblemen, rem op de groei, vacaturestops en zelfs ontslagen. Volgens Intrum Justitia worden rekeningen vaak opzettelijk te laat betaald door bedrijven, vooral vanwege een inefficiënte administratie.

Extra banenAndere redenen voor bedrijven om laat te betalen zijn geschillen over het geleverde product of dienst en financiële problemen. Snellere betalingen kunnen voor extra banen zorgen. Ruim een kwart van de ondervraagde bedrijven geeft aan nieuw personeel aan te kunnen nemen als de betalingstermijnen korter zouden zijn, aldus Intrum Justitia.

Zuid-EuropaVolgens het incassobureau kennen Zuid-Europese landen zoals Spanje, Italië en Portugal de langste betalingstermijnen. Daarbij spant Italië de kroon. Ook op Europees niveau zouden bedrijven investeren in nieuw personeel als de betalingscondities zouden verbeteren.