Nieuws Actueel

Extra bakken voor vluchtelingen

Ton van der Schouw | Foto: Cees Baars 2 december 2015

Epebakkerondernemen1065

Bakker Peter Elferink van de gelijknamige eenmanszaak aan de Willem Tellstraat in Epe bakt het dagelijks brood voor de vluchtelingen op de De Berghoeve in Wissel. Op de kampeerboerderij bevinden zich Syrische vluchtelingen voor crisisnoodopvang.

1. Dat is nogal wat in deze tijd van Sinterklaas en Kerst, extra bakken voor vluchtelingen? Elferink haalt de schouders op: "Ach, natuurlijk is het een drukke tijd. Zeker met alle speciale bestellingen. Maar dit kan er nog wel bij."

2. Hoeveel bakt u voor ze? "Vreemd genoeg is de bestelling voor vandaag (dinsdag, red.) afbesteld. Maar voor morgen gaat het wel door, begrijp ik. Dan moet ik twintig broden leveren."

3. En wat bakt u dan voor ze?"Nou, gewoon wat de contacpersoon doorgeeft. Dit geval gewoon bruine broden. Eenvoudig, maar degelijk.''

4. Wat zouden deze mensen volgens u nou echt eens moeten proeven?

"Tsja, daar vraag je me wat. Eigenlijk zou ik dat aan hen moeten vragen. Volgens mij komt brood oorspronkelijk van daar, uit Syrië. Of die contreien. Maar als ik echt iets moet noemen, dan zou dat mijn gevulde walnootbol zijn.''

5. Wat vindt nu nou zelf eigenlijk het lekkerst uit de eigen bakkerij?

Denkt lang na. "Ehm, tja. Nou desembrood. Dat is nogal in tegenwoordig. Dat vind ik wel lekker. Maar dat maak ik alleen voor het weekend, want het is nog al een bewerkelijk proces."