Nieuws Actueel

'Extra geld voor veiligheidsdiensten'

Van onze redactie 27 februari 2015

Premier Mark Rutte heeft tot nog toe steeds gezegd dat extra geld voor de veiligheidsdiensten, de politie en de marechaussee niet nodig was. Zodra het kabinet tot de conclusie komt dat het wel nodig is, zal het kabinet onmiddellijk extra budget vrijmaken, zei Rutte telkens.

In de voorstellen die vrijdag in de ministerraad worden besproken, is sprake van een nog beperkte verhoging van de budgetten in dit jaar, maar in de jaren erna loopt het op. Mogelijk tot meer dan 100 miljoen euro structureel extra in 2020.

In de Tweede Kamer pleitte vooral oppositiepartij CDA keer op keer voor meer geld. De oppositie was er niet gerust op dat de diensten voldoende zijn toegerust voor hun werk nu de dreiging van jihadisme en terrorisme is toegenomen. De partijen hoorden dat van medewerkers bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters.

Politie, marechaussee en de veiligheidsdiensten staan extra onder druk sinds de aanslagen begin januari in Parijs. Marechaussees worden ingezet voor de beveiliging van sommige gebouwen, zoals de Tweede Kamer en joodse instellingen, wat elders tot onderbezetting leidt. Ook moeten jihadreizigers die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië hier in de gaten worden gehouden. Dat kost veel mankracht.