Nieuws Actueel

Extraatje Rijksbestuurders is inzet kort geding

Caroline Spilt 26 maart 2015

Stef blok rechter rijksambtenaren groot

De vakbonden willen via de rechter afdwingen dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) alsnog rijksambtenaren het extra geld uitbetaalt dat vrijkomt door versobering van hun pensioenregeling. Het kort geding dat zij tegen Blok hebben aangespannen, dient vrijdag bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Het extraatje komt neer op een loonstijging van 0,8 procent. Blok wil dat geld inzetten bij de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren. Maar de vakbonden eisen dat de bewindsman onmiddellijk met het extraatje over de brug komt, met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. Zo lang dat niet gebeurt, weigeren ze plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

EerderDe rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. Hun vakbonden voeren al maanden actie. Dat blijft tot nu toe beperkt tot het verzamelen en aanbieden van petities waarin ambtenaren van instellingen als het CBS, de Belastingdienst en inlichtingendienst AIVD Blok oproepen om aan deze periode zonder loonsverhoging een einde te maken.

De bonden sluiten op termijn stakingsacties en werkonderbrekingen niet uit.