Nieuws Actueel

Facebook bijt zicht vast in WhatsApp

Lotte Grimberg 28 mei 2014

Facebook heeft de Europese Commissie gevraagd om een oordeel over de overname van de mobiele chatservice WhatsApp. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) woensdag op gezag van bronnen die bekend zijn met de zaak.

Door zelf de Europese concurrentiewaakhond in te schakelen zou Facebook willen voorkomen dat het vragen moet beantwoorden aan de bevoegde autoriteiten in alle afzonderlijke EU-lidstaten. Verscheidene telecombedrijven in Europa vrezen dat het internetbedrijf met WhatsApp erbij een wel erg machtige speler in mobiele communicatie wordt. De eigen mobiele apps van Facebook hebben namelijk ook al een chatfunctie.

Gratis berichtenTraditionele telecombedrijven hebben al jaren last van de opkomst van apps waarmee via mobiel internet zeer goedkoop of zelfs gratis berichten, foto's en korte filmpjes kunnen worden verstuurd. Klanten zijn daardoor flink minder gaan sms'en en bellen.

Half miljardFacebook kondigde in februari aan WhatsApp, dat wereldwijd circa een half miljard gebruikers telt, te willen kopen voor 19 miljard dollar. In de Verenigde Staten heeft het internetbedrijf de benodigde vergunningen voor zijn grootste overname ooit al binnen.