Nieuws Actueel

Facebook ontloopt miljardenclaim

Rik Nizet 26 oktober 2015

Mobiel sociale media middelgroot

Facebook heeft in de Verenigde Staten een belangrijke overwinning behaald inzake een miljardenclaim over het geheim volgen van internetactiviteiten van gebruikers nadat die zijn uitgelogd. Een Amerikaanse rechter in San Jose heeft aangegeven de zaak naar de prullenbak te willen verwijzen omdat de klagers niet duidelijk hebben aangegeven hoe ze precies zijn geschaad.

Het gaat om een klacht die ruim drie jaar geleden werd ingediend. Een groep Facebookgebruikers beriep zich erop dat het instemmen met het cookiebeleid van Facebook niet automatisch betekent dat het sociale netwerkbedrijf ook na dat mensen zijn uitgelogd nog gegevens mag verzamelen. Hun advocaten kwamen vervolgens met een hele berekening van de schade die Facebook zou moeten vergoeden: alles bij elkaar wel 15 miljard dollar.

Claims herzienMaar de rechter vindt dat de klagende partij niet heeft kunnen aantonen dat de gebruikers überhaupt enig economisch verlies hebben ondervonden. De partijen krijgen nog ruim een maand de tijd om hun claims te herzien.

Facebook heeft in reactie alvast laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter. Het bedrijf is wereldwijd in meerdere soortelijke juridische procedures verwikkeld.