Nieuws Actueel

Fadi Mahho in Haaksbergen breidt uit: 'De Arabische keuken is enorm populair'

Van onze redactie 23 juni 2015

Fadi mahho charel van tendeloo

Arabisch platbrood, aubergine, munt, zonnebloempitten, citroen. Fadi Mahho heeft tientallen kisten vol levensmiddelen uit zijn bestelbus gepakt en neergezet aan de rand van een grasveld van het asielzoekerscentrum in Winterswijk. Iedere woensdag heeft hij daar zijn geïmproviseerde supermarkt. Het is nog vroeg, straks zal het drukker worden. Dan scharen tientallen vluchtelingen die in het azc in Winterswijk wachten op een verblijfsvergunning of een woning zich rond de ‘marktkraam’.

UitbreidingRuim een jaar geleden begon Fadi Mahho uit Enschede zijn winkel in exotische levensmiddelen aan de Molenstraat in Haaksbergen, nu heeft hij de winkelruimte ernaast overgenomen. De aannemer is begonnen, de tussenmuur is er inmiddels uit. Over een dag of wat is het allemaal klaar. Dan opent hij zijn grote winkel en verkoopt hij behalve de Arabische producten waartoe hij zich nu nog beperkt, oer-Hollandse zaken.

VluchtelingVijftien jaar geleden kwam Fadi Mahho (nu 38) naar Nederland. Hij vluchtte zijn vader achterna, uit Syrië, naar Enschede. Inmiddels is zijn hele familie hier. Zijn broertje Dani helpt hem vaak in de winkel, de vriend van zijn zus is vandaag mee naar Winterswijk.

In Syrië had Fadi een ander vak. Hij zong voor grote zalen in een muziekgroep en werkte als cameraman. „Hier zeiden ze dat het een hobby is, geen baan.” Dus werkte hij vijf jaar bij McDonald’s, als manager. En toen werd het tijd voor een eigen winkeltje. Hij probeerde het in Enschede, in Oldenzaal. „Dat sloeg niet aan.” In maart vorig jaar opende hij zijn winkel in een bescheiden ruimte aan de Molenstraat in Haaksbergen. De loop kwam er al snel in en nu kan hij flink uitbreiden.AssortimentWaarom het in Haaksbergen wel werkt? „God beslist”, zegt Fadi Mahho. Maar geluk alleen is het niet. Hij merkt dat veel van zijn klanten de exotische kruiden, groenten, kazen en zijn verdere assortiment erg waarderen. Wat Mahho verkoopt, is in het dorp bij geen enkele andere supermarkt verkrijgbaar. „En als iemand om iets vraagt wat ik niet heb, zorg ik dat ik het de volgende keer wel kan verkopen.”Mahho voorziet ook in een behoefte bij de Haaksbergenaren van bijvoorbeeld Syrische komaf. Zij kunnen er de ingrediënten kopen waarmee zij graag koken. Bovendien heeft hij het tij mee. De Arabische keuken is enorm populair. Mahho is verder niet al te prijzig. Bewust, knikt Fadi. In zijn winkel roept hij altijd, als iemand er een opmerking over maakt: „Koop jij goud, soms? Ik vind het gezellig om veel mensen over de vloer te hebben. Ik heb het graag druk. Bovendien: ik hoef geen dikke Mercedes.”

Foto: Charel van Tendeloo