Nieuws Actueel

Fahren auf der Autobahn? 30 euro!

Bram de Vrind 26 mei 2014

Duitse automobilisten gaan 100 euro per jaar betalen voor het gebruik van de autosnelwegen. Voor bijvoorbeeld toeristen komen er tolvignetten met een geldigheidsduur van 10 dagen (10 euro) en 2 maanden (30 euro). Dat berichtte weekblad Focus zondag op zijn website, zonder bronnen te noemen.

Voor Duitse automobilisten mag de tolplicht, die naar verwachting in 2016 ingaat, niet tot lastenverzwaring leiden. Dat heeft verkeersminister Alexander Dobrindt beloofd. Daarom worden zij gecompenseerd via de motorrijtuigenbelasting. Hoe zuiniger hun auto, hoe hoger de korting die zij daarop krijgen, aldus Focus.

Het plan om tol te gaan heffen op de Autobahn is zowel binnen als buiten Duitsland omstreden. Buurlanden waaronder Nederland en Oostenrijk, verzetten zich er hevig tegen, net als sommige partijen in de Duitse politiek. Dobrindt wil desondanks nog voor de zomer knopen doorhakken over de tolplannen.

Voor vrachtwagens boven de 12 ton geldt al een tolplicht op de Duitse snelwegen. Eerder werd bekend dat die vanaf volgend jaar wordt uitgebreid. Ook chauffeurs van lichtere vrachtwagens moeten gaan betalen.