Nieuws Actueel

Failliet dankzij typfoutje

Bram de Vrind 28 januari 2015

Een gezond familiebedrijf is ten onder gegaan na een verkeerde aanslag op het toetsenbord. De rechtbank sprak in 2009 zomaar ineens het faillissement uit over het Britse ingenieursbureau Taylor & Sons, dat al 134 jaar een begrip was in Wales. Dat meldt AD.nl.

Het bleek te gaan om een foutje: het bankroet betrof een ander bedrijf, genaamd Taylor & Son. Zonder S dus.

Het tikfoutje werd na ontdekking per ommegaande rechtgezet, maar dat betekende niet dat het ingenieursbureau ook uit de problemen was.

Het nieuws van het faillissement was in de tussentijd al doorgegeven aan verschillende betrokken partijen, waaronder kredietverstrekkers. En die bevroren meteen alle leningen en tegoeden van Taylor & Sons.

Taylor & Sons verloor bovendien in een mum van tijd een schare klanten en leveranciers. Zo zegde de grootste klant, goed voor ruim 530.000 euro per jaar, het bureau tabee. Een contract van vier miljoen euro werd teruggetrokken. Twee maanden na het incident ging het bedrijf alsnog bankroet.

Maar de eigenaar van Taylor & Sons liet het er niet bij zitten. Hij daagde de overheid voor de rechter, omdat die het bedrijf ten gronde had gericht met de typo. Met succes: de British High Court stelde het bedrijf in het gelijk, wat waarschijnlijk een schadevergoeding van 12 miljoen euro gaat opleveren.