Nieuws Actueel

Faillissement V&D openlijk genoemd

Bram de Vrind 2 februari 2015

Er gaan steeds meer stemmen op voor een faillissement van V&D, nu verhuurders en personeel bezuinigingsvoorstellen van de warenhuisketen naar de prullenbak verwijzen. Het bedrijf brengt nu voor het eerst zelf het scenario van een faillissement ter sprake.

V&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenPersoneel klaagt V&D aanV&D smeekt om huurofferV&D heeft lak aan de wet

Dat deed V&D in een nieuwe brief aan de verhuurders van afgelopen weekend. In dat schrijven geeft het de verhuurders tot 4 februari (woensdag) de tijd om in te stemmen met een huurvrije periode van vier maanden en een permanente huurverlaging.

Uitstel van betaling"Mocht V&D in staat van faillissement worden verklaard of zelf een faillissementsverzoek indienen", zo citeert RTLZ uit het schrijven van V&D, dan gaat echter het hele plan van tafel. Daarmee laat de keten voor het eerst blijken zelf rekening te houden met een scenario waarin het uitstel van betaling krijgt of failliet gaat.

Geen noodzaakRetaildeskundige Cor Molenaar zegt tegen de NOS dat een faillissement nog het enige scenario is dat openstaat. Dat komt volgens hem doordat de kans klein is dat de kosten omlaag gaan. Het personeel verzet zich immers tegen loonsverlaging en de verhuurders zijn fel gekant tegen huursverlagingen. "Ze zien geen noodzaak om met de tarieven omlaag te gaan. Dan is het gewoon einde oefening, want de kas is leeg", zegt Molenaar.

InvesteringDe investering van 40 miljoen euro die moederbedrijf Sun Capital in het bedrijf zegt te willen pompen, is bij lange na niet toereikend. "Kijk eens naar de verliezen van V&D en mensen kopen er nog steeds niet. Die investering is in een half jaar verwaterd."

Veel te weinigOok vastgoedeigenaar Metroprop gelooft niet in het reddingsplan van Sun Capital. "Als je V&D echt wil herontwikkelen kost dat bij 700 duizend vierkante meter winkeloppervlakte al gauw 700 miljoen euro. Een investering van 40 miljoen euro is veel te weinig", zegt eigenaar Jos van de Mortel tegen de Volkskrant.

KredietfaciliteitBovendien hebben de banken de kredietfaciliteit van V&D verlaagd van 42,5 naar 9 miljoen euro. V&D heeft dus een stuk minder financiële armslag.

Winkels sluitenEr is volgens Molenaar toekomst voor het warenhuis, maar wel pas nadat de stekker er is uitgetrokken. "Dan kan V&D kijken welke filialen kansrijk zijn om mee door te gaan. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten." Dat betekent wel voor V&D dat een groot deel van de winkels zijn deuren moet sluiten.

Achtergrond: Vakkundig gesloopt door durfkapitalisten