Nieuws Actueel

Familie Steggink is verknocht aan naaimachines

Van onze redactie 2 september 2015

Steggink Naaimachines Edwin Steggink Henk Steggink Bert Kamp

Sinds 1 januari 2013 heeft Edwin de zaak overgenomen van zijn vader. „Van kinds af aan had ik al het idee om de zaak over te nemen. Daarom heb ik ook mijn vakdiploma gehaald.” Dat Henk een opvolger heeft is volgens hem de reden dat de winkel nog steeds bestaat. „In Almelo is er nog een en in Enschede, maar verder niet. Vroeger zaten er alleen al in Rijssen drie. Die zijn niet dichtgegaan omdat ze niet genoeg verdienden maar omdat er geen opvolging is.” Naast de verkoop van naaimachines draait de winkel voornamelijk om service. „Zo’n 80 procent daarvan is onderhoud”, vertelt Henk. Die reparaties voeren ze uit achter de winkel. Boven de werkbank hangt gereedschap, op grootte gesorteerd. Onder het raam staat een ladenkast met onderdelen, op elke la een sticker met een merknaam. In een hoek staat een donkere machine om de messen van een lokmachine te slijpen. Henk houdt zich voornamelijk bezig met de mechanische machines, de computergestuurde machine laat hij liever aan zijn zoon over. „Edwin is daar vlugger in dan ik, daar moet je gewoon eerlijk in zijn.”

LiefdeEdwin gaat voor naar een oude schuur achter het pand, vader volgt met een sigaretje in zijn hand. In deze garage blijkt hoe diep de liefde voor de naaimachines zit. Als hij de lichtschakelaar indrukt komen de tl-lampen flikkerend tot leven. Stellingen vol naaimachines, van de vloer tot het plafond, staan te wachten tot Steggink en zoon ze uit elkaar halen om de onderdelen te gebruiken. Volgens Steggink junior zo’n tweehonderdvijftig stuks. Edwin tikt een machine aan zoals er ogenschijnlijk nog honderden van staan: wit, met een draaiknop aan de voorkant. „Dit type werd geproduceerd tussen 1984 en 1992. Ik kan van 80 procent van de machines wel vertellen wat het type is en wanneer ze geproduceerd zijn, toch pa?”

In 2001 verhuisde de winkel van het centrum van Nijverdal naar de De Joncheerelaan. Henk: „We moeten aan een doorgaande weg zitten, niet in een centrum.” Voor een specialistische winkel is het van belang dat klanten de auto dichtbij kunnen parkeren. „Niemand wil met een naaimachine door de stad lopen.”

Naaien is ‘in’Volgens de twee komt het naaien weer helemaal terug. Edwin: „Er is weer les op scholen en ook de naaischolen zitten vol. Het gaat vooral om het maken en verfraaien, dat mensen hun eigen accenten aan kleding kunnen geven.” Vader en zoon rijden elke week door de regio om bij verschillende punten kapotte machines op te halen om deze te repareren. „Er zijn er ondertussen dertien in Overijssel en een in Gelderland.”

Foto: Edwin (links) en Henk Steggink in hun werkplaats. (Bert Kamp)