Nieuws Actueel

Familie Urucoglu geniet van succes restaurant Kreta: ‘We hebben hard geknokt’

Van onze redactie 29 mei 2015

Kreta Almelo Emielmuijderman

De eerste jaren waren zwaar. Niemand kent de familie Urucoglu, die een restaurant op de plek van een voormalige textielfabriek aan de stadsvijver begint. Veel wordt er niet verdiend en als de familie duizend gulden rood staat bij de bank, ziet het er somber uit. Maar eigenaar Gabriël Urucoglu zet door en samen met zijn ouders, vijf zusjes en broertje Stefan, die nu mede-eigenaar is, maakt hij van Kreta wat het nu - twintig jaar na het begin - is. Een restaurant dat bekend is in Almelo en ver daarbuiten. „En dat verbaast ons nog steeds”, zeggen Gabriël en Stefan Urucoglu.

VluchtelingenDe familie Urucoglu - Syrisch-orthodoxe christenen - vlucht in Gabriëls kinderjaren vanuit Zuidoost-Turkije naar Nederland. Ze komen als vluchtelingen in Groningen terecht, waar Stefan wordt geboren. Vader Urucoglu werkt er in een Grieks restaurant, tot het gezin naar Hengelo verhuist. Gabriël blijft als 23-jarige student nog een jaar achter in Groningen. Alleen in het weekend trekt hij naar Twente. En tijdens zo’n weekend komt de familie toevallig in Almelo.

Eiland„Ik zag dat het pand waar we nu Kreta hebben, te koop stond”, vertelt Gabriël. „En ik wist gelijk dat ik er iets mee wilde.” Zijn vader ziet het ook wel zitten, dus wordt Kreta ‘geboren’. Hoe ze aan die naam komen? „We wilden met de Griekse keuken verder, omdat mijn vader in een Grieks restaurant werkte. Het pand ligt op een eiland en in die tijd ging iedereen naar Kreta op vakantie. Het was dus een logische keuze.”

FamiliebedrijfDe hele familie werkt mee in het restaurant. Vader als chef- kok in de keuken, moeder en de zusjes waar ze maar kunnen en Gabriël in de bediening. Broertje Stefan is dan twaalf jaar en steekt de handen uit de mouwen als afwasser. Na die moeilijke eerste jaren begint de zaak te lopen. Almeloërs leren de familie kennen en door de hoge gunfactor krijgt Kreta steeds meer gasten. Gabriël is vanaf het begin de eigenaar, Stefan werkt vanaf zijn vijftiende fulltime in de zaak en is nu tien jaar mede-eigenaar. In de beginjaren had Kreta 64 zitplaatsen. „En zelfs nu we 250 plaatsen hebben, zitten we regelmatig helemaal vol en moeten mensen wachten op een tafel.”

HookhoesIn 2010 worden de broers ook eigenaar van het Hookhoes aan het Amaliaplein. Gabriël stort zich de eerste tijd vooral op de kroeg, Stefan runt het restaurant. Ze proberen de twee zaken elkaar te laten versterken. „Bijvoorbeeld bij trouwerijen”, vertelt Gabriël. „Mensen kunnen hier bijvoorbeeld op het terras trouwen, vervolgens binnen eten en ’s avonds naar het Hookhoes voor het feest.” Kreta is overigens niet alleen een restaurant, maar ook cateraar.

De broers bedenken telkens wat nieuws. Zoals een vijverconcert om het twintigjarig bestaan te vieren en een varend terras. „Daardoor blijft het leuk voor ons, we genieten elke dag volop. De eerste jaren hebben we zoveel geïnvesteerd en heel hard geknokt. Voorlopig is het goed zo, maar we blijven altijd scherp.”

Foto: Gabriel en Stefan Urugoclu (Emiel Muijderman)