Nieuws Actueel

Familie Wessels van TTB Reptiles: ‘Het is mooi om de angst voor die dieren weg te nemen’

Van onze redactie 24 september 2015

TTB 3 Emiel

Moeder Riekie Wessels is al vanaf 07.30 uur in de weer om de hele winkel spic en span te krijgen. „We krijgen vaak complimenten van mensen dat het hier zo schoon en netjes is”, vertelt ze trots. De ramen van het verblijf van de tijgerpython zijn net schoon en het dier mag er weer in. Samen met dochter Daniëlle tilt Riekie het 55 kilo zware beest op. Instinctief glijdt de tijgerpython rustig zijn terrarium in. Dan moet ook nog de groente zeer fijn gesneden worden voor de hagedissen. „Je bent vier uur hier in de winkel bezig en nog eens vier uur buiten. We hebben nog een kinder- en zorgboerderij met allerlei andere dieren, zoals een kangoeroe en lama’s”, vertelt Daniëlle.

RattenslangenDe zorg voor allerhande reptielen, zoals baardagamen (hagedissen), rattenslangen, een nestje baby- boa constrictors en steppevaraan Mister Ed is het meest intensief. „Ieder dier heeft zijn speciale verzorging. De een is een woestijndier en heeft dus een bepaalde temperatuur in zijn terrarium nodig. De ander is een nachtschemerdier en eet of jaagt dus op een andere tijd”, legt zoon Wiljan uit.

Tjoek Tjoek BoerderijDoor zijn fascinatie voor de dieren groeide de Tjoek Tjoek Boerderij van zijn ouders vanaf 2006 ook uit tot een reptielenwinkel. „In films zie je altijd dat bijvoorbeeld slangen gevaarlijk zijn en achter je aan gaan. Maar het zijn juist vaak rustige dieren. Ik ben niet bang voor ze, ga rustig met ze om. Die dieren voelen ook aan dat je bang voor ze bent, net als een hond”, legt Wiljan uit. Beheerst en met respect met de dieren omgaan, is zijn devies. Moeder Riekie pakt niet meteen iedere slang vast die binnenkomt, maar net als haar zoon en dochter vindt ze het prachtig als de reptielen een mooi inkijkje geven in hun leefgedrag. „Je komt zulke aparte dieren tegen en het is mooi om te observeren hoe ze leven. Hoe ze eten, hoe ze bewegen”, vertelt Daniëlle gepassioneerd.

VoorlichtingOok het geven van voorlichting over de reptielen op basisscholen en verzorgingshuizen doet de familie graag. „Het is mooi om die angst voor de dieren weg te nemen, vooral bij ouderen”, vindt het drietal.