Nieuws Actueel

Familie wil Neede met Grand Café weer op kaart zetten

Van onze redactie 21 juli 2015

Pannenkoekenhuis Neede Jan Houwers

Er is weer reuring in Neede. Ed Huisman (58) en zoon Alexander Jongerius (31) bestieren het nieuwe Grand Café Neede. Het restaurant is sinds 10 juli geopend. ,,Met ons restaurant willen wij Neede op de kaart zetten”, vertelt kok Alexander.Grote metamorfose Het voormalig pannenkoekenhuis staat sinds jaar en dag leeg. Tot grote treurnis van vele Needenaren. Het restaurant heeft ondertussen een grote metamorfose ondergaan. ,,De vorige beheerders hebben het pand zo achtergelaten. De keuken zat nog onder het vet en bagger”, vertelt Alexander. ,,Het pand is brandveilig, om aan deze eisen te voldoen investeerden we veel geld”, vult Huisman aan. Het hele pand is van binnen gerestyled en straalt een warme sfeer uit. Doordat de verbouwing achteraf meer werk opleverde dan de familie verwachtte, is de opening meerdere keren verplaatst. ,,Maar nu zijn we echt open...”, lacht Alexander.‘Import’De familie komt van oorsprong niet uit Neede, maar uit Zeist. Voordat de familie de oversteek maakte naar Neede woonde het gezin in Dieden bij Oss. In de volksmond genoemd zijn ze ‘import’. ,,We zochten een mooie plek om te wonen en toen vonden we een leuk huis in een hofje hier in Neede”, legt Helma uit. Ondanks het cultuurverschil met hun vorige woonplaats voelen ze zich zeker thuis in het kleine Achterhoekse dorpje. ,,Toen wij hier net aan het werk waren vroeg een buurvrouw: ‘Wanneer is die kroeg bij jullie open?’ ”, vertelt Helma glimlachend. Ook de Horeca Vereniging Neede is blij met de nieuwkomers. ,,Ze zien ons juist als versterking voor de Needse samenleving”, vertelt Ed.Het restaurant annex café wil voor iedereen toegankelijk zijn. De Franse keuken voert de boventoon en in de middaguren kunnen klanten hier lunchen. Alexander: ,,Klanten kunnen hier bij wijze van een broodje afhalen en klanten aan de bar zijn eveneens welkom.” Vooralsnog gokken de nieuwe uitbaters op de komst van forensen en voorbijgangers in het restaurant en op het vernieuwde terras.* In de Achterhoekse editie van De Twentsche Courant Tubantia staat dinsdag een groter verhaal over het nieuwe horeca-initiatief in Neede, inclusief een beschrijving van de bijna honderd jaar oude geschiedenis van het pand.

Foto: Jan Houwers