Nieuws Actueel

Familiebedrijf Kees Smit Tuinmeubelen: ‘Wij hebben onderling aan een half woord genoeg’

Van onze redactie 22 juli 2015

FB Kees Smit

Dan kom je al gauw bij Kees Smit terecht, de grootste in tuinmeubelen van Europa. Van trendy tot klassiek, van loungen tot dineren in stijl; ze hebben het allemaal. Je kunt je hart ophalen in de showroom in Almelo en in het magazijn is een voorraad opgeslagen waar je duizelig van wordt. Sinds 2013 hebben ze ook een vestiging langs de snelweg bij Amersfoort, die niet alleen opvalt door de ruime collectie, maar ook door de bijzondere architectuur van het pand.

Onderling respect Aan tafel zitten Kees Smit, zijn zoon Henk en rechterhand Herman Homan. Kees en Herman hebben jarenlang samengewerkt. Er is onderling respect, maar ook humor, dat voel je. Ze weten wat ze aan elkaar hebben. Henk Smit sluit naadloos bij de andere twee aan. Hij kent Herman Homan al zijn hele leven; Herman heeft hem letterlijk zien opgroeien. “Een familiebedrijf hoeft niet altijd uit bloedlijnen te bestaan, Herman is familie,” legt Kees Smit uit. “Wij hebben onderling aan een half woord genoeg. Bij ons is het no nonsens, we hebben alle drie onze benen recht op de grond.”

“Ik ben als zeventienjarige jongen in het bedrijf gekomen,” vult Herman aan. “Zo van school, lekker aan de gang. We hebben jarenlang hard gewerkt, maar ook heel veel plezier gehad. Er is vertrouwen over en weer en dat is belangrijk.”

Tuinmeubelen “Opa Smit was marskramer in huishoudelijke artikelen en mijn moeder verkocht dezelfde spullen vanuit de voorkamer van ons huis aan de Bornerbroeksestraat,” vertelt Kees Smit. “We verkochten van mattenkloppers en emaille pannen tot aan haarnetjes en kop en schotels. Wij kinderen sliepen bijna letterlijk in het magazijn, vooral met Sinterklaas en Kerstmis, dan was het huis tot de nok toe gevuld. In de winter verkochten wij schaatsen en in de zomer parasols en tuinstoelen. Zo ben ik er ingerold. Het was aanvankelijk de winkel in huishoudelijke artikelen die ik had uitgebouwd, maar een bepaald product raakt je en dan ga je je specialiseren. Na verloop van tijd wilde ik stoppen met de huishoudwinkel en verder met tuinmeubelen. Het werd ook tijd, dit soort winkels begon te verdwijnen, net als de melkboer en de groenteman. Al vrij snel hebben we er een mooie hal bij gebouwd. We waren het zat om steeds de kussens en de parasols naar binnen te slepen als het regende.”

Gouden greep “In 1980 zijn we naar dit industrieterrein in Almelo gegaan. Wij waren de eerste winkel in Nederland die naar het buitengebied verkaste, het was een gouden greep. Nu is het anders, maar er stonden toen alleen maar koeien, we zaten midden tussen de weilanden. We gingen open op tweede Paasdag, ik weet het nog goed.”

Vier jaar geleden heeft zijn zoon het bedrijf overgenomen.“Op mijn eenentwintigste was ik klaar met mijn opleiding en ik wilde beslist de winkel in.‘Dan gaan we er ook voor,’ zei mijn vader. Na het overlijden van mijn moeder toen ik zeventien was, was dit weer een eerste grote stap. Hier ben ik op mijn plek,” zegt Henk.

Logistiek centrum “We hebben er sindsdien een logistiek centrum bijgebouwd op vijfhonderd meter van de winkel. Dat is het fundament voor de winkels. Met dit als basis hebben we die tweede vestiging in Amersfoort aangedurfd. Ik doe tegenwoordig de dagelijkse gang van zaken, samen met Herman. Pa kijkt mee en heeft de bouw van Amersfoort op zich genomen. Hij doet het wat rustiger aan. Mijn vader golft en hij doet een beetje aan wielrennen.” De grootste hobby van Kees Smit zijn Friese paarden. Hij was eigenaar van de beroemde Friese hengst Folkert, die zich vier jaar achter elkaar kampioen van Nederland mocht noemen. De hengst is onlangs overleden, maar er lopen nog steeds Friese paarden bij Kees om de deur.

Henk houdt van voetbal, hij is bijna altijd op de tribune bij Heracles te vinden, maar hij trapt zelf ook graag een balletje in een vriendenteam. Snowboarden doet hij ook graag. Daar is hij behoorlijk fanatiek in, al vanaf zijn twaalfde. En, niet onbelangrijk, hij is onlangs gaan samenwonen met zijn vriendin Renee. Zo’n leven samen moet groeien, maar die tuinset, die hebben ze ongetwijfeld al.

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een verhaal uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen