Nieuws Familiebedrijf
Familiebedrijf wars van hiërarchie 'Onze organisatie is zo vlak als een tafel'
Vorig jaar werd het pand van het Goese mechanisatiebedrijf Gebr. Weststrate verwoest door een felle brand, maar onder leiding van Hanse Staalbouw krijgen de contouren van het nieuwe gebouw steeds meer gestalte.

Voor Heros Sluiskil werkt het Schouwse familiebedrijf aan expansie en toevallig breidt Hanse Staalbouw zelf uit op haar vestiging in Nieuwerkerk. De productiehal wordt met 2.500 vierkante meter verlengd, zodat ruimte ontstaat voor een gloednieuwe machinelijn. Dit met het oog op geautomatiseerde staalproductie. Hanse koopt profielbalken in op grote lengtes, om ze vervolgens te verwerken. De stalen balken worden in het volledig computergestuurde machinepark precies volgens de werktekening gezaagd, gesneden en geknipt.
Kracht zit in mensen
CEO Wim de Jonge (56) wijst op een recent verschenen rapport van Erasmus Centre For Family Business. ,,Dat familiebedrijven goed scoren, heeft met hiërarchie te maken. Wij zijn zo vlak als de tafel. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Tevreden werknemers én opdrachtgevers staan voorop. Van daaruit moet er ook wat te verdienen zijn. Als een werknemer gemotiveerd is, straalt hij dat uit naar de klant. Onze mensen zijn de kracht van het bedrijf. Belangrijk dus om het juiste team om je heen te verzamelen. En een tevreden opdrachtgever ziet er niet tegenop zijn factuur te betalen.'' Anno 2017 is zijn personeelsbestand gegroeid naar 160 mensen zijn op dit moment zijn er vacatures voor vier monteurs, een calculator, een werkvoorbereider en een verreikermachinist.
Hanse Staalbouw is gespecialiseerd in nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden in de agrarische, industriële en utiliteitssector. ,,We werken nationaal én internationaal. In 2008 hebben we de transitie gemaakt om als hoofdaannemer projecten in eigen beheer te gaan ontwikkelen. Dat pakte gunstig uit, want ook in crisistijd zijn we gestaag gegroeid'', vertelt de CEO.
Lees ook: Familiebedrijf met sterke waarden doet 't beter dan 'gewoon' bedrijf
Gezonde cashflow
Wim de Jonge is in 1984 de derde werknemer van 'de firma Hanse', destijds nog gevestigd in Sirjansland. Dirk Janszoon Hanse startte in het Zeeuwse dorp 110 jaar terug een wagenmakerij, die zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde tot smederij met allerhande installatie- en loodgieterswerkzaamheden. De Jonge is een selfmade man. Van lassen en zagen tot tekenen en calculeren: met alle facetten heeft hij zich beziggehouden. Vanaf de werkvloer heeft hij zich in 2008 opgewerkt tot directeur-eigenaar. ,,De afgelopen drie decennia zijn we enorm gegroeid. Aan de bestaande naam hebben we vastgehouden als gedegen en betrouwbaar anker in de markt. We hebben veel geïnvesteerd. Mede dankzij een gezonde cashflow heeft de bank steeds voldoende vertrouwen in ons om de groei met financiële middelen te faciliteren.''
Via stalenwoning.nl richt Hanse zich inmiddels ook op de particuliere markt.
Een tevreden klant ziet niet op tegen het betalen van zijn factuur