Nieuws Familiebedrijf

Met giga hengelwinkel zien Sliedrechtse broers 'visdroom' uitkomen

Als je verhuist, doe het dan goed, dachten Harry en Eric de Ruiter. Hareco Hengelsport is in één klap een van de grootste van het land, zo schrijft AD Rivierenland.

Jan-Dirk Verhey | Fotograaf: Richard van Hoek 3 augustus 2017

Hareco

Met zijn vijven vormen ze het ontvangstcomité. Bezoekers die de trap opkomen kunnen niet om hun zo herkenbare, gulzige monden heen. Karpers in het wild blijven het liefst ver uit de buurt van mensen, maar deze vijf exemplaren in de vijver zijn allesbehalve mensenschuw. De plek voor het glas is favoriet. De twee steuren in de bak hechten duidelijk meer waarde aan hun privacy.

,,Als je wil dat de mensen naar de winkel komen, moet je ook wat te bieden hebben", vertelt Eric de Ruiter (46). Samen met zijn broer Harry (48) runt hij sinds kort Hareco Hengelsport op het Sliedrechtse bedrijventerrein Nijverwaard. Op de voormalige zolder van lifestyleconcern Lief! is liefst 2.100 vierkante meter vol visattributen ingericht. Het is daarmee een van de grootste viswinkels van Nederland. ,,Ja natuurlijk zijn we trots", zeggen de Sliedrechtse broers tijdens een rondleiding. Harry: ,,Hier hebben we een jaar of 25 naartoe gewerkt."

Lees ook: Creatieve zussen openen winkel in Tubbergen

Zoete walm

Af en toe komt er een zoete walm voorbij, afkomstig uit een van de rekken met boilies, een karpervoer. Alles wat in visland te krijgen is, is hier te vinden. Het assortiment telt ongeveer 12.000 unieke artikelen. ,,Dat is echt een schatting", meldt Eric. Harry: ,,Van sommige artikelen zijn tot wel tien varianten. Ik denk dat we zeker richting de 50.000 verschillende artikelen gaan. Het moet heel gek lopen willen we hier iets niet hebben." Precies weten doen de broers het niet. Eric: ,,Straks wel, dan kunnen we zo op de knop drukken. De fysieke verhuizing hebben we gehad, de digitale gaat nu beginnen. We krijgen een nieuwe webshop, kassa- en administratiesysteem."

Familiebedrijf

Vader Bert en moeder Meta de Ruiter beginnen het familiebedrijf in 1971 aan de Rembrandtlaan in Sliedrecht. Als Dierenvreugd, een landelijke keten van dierenwinkels. In 1978 wordt de zaak omgedoopt tot Hareco. De winkel is vernoemd naar zoons Harry (Ha), Eric (re) en Marco (co). De 'vishoek' behelst in die eerste jaren enkele vierkante meters maar groeit gestaag mee met de hengelsport in Nederland.

Wanneer vader Bert begin jaren 90 na een ziekte op jonge leeftijd overlijdt, neemt Harry het stokje over. Eric doet lange tijd iets anders. November vorig jaar geeft hij zijn baan als bedrijfsleider in een xl-filiaal van Albert Heijn in Hoogvliet op om zich samen met Harry volledig te storten op het familiebedrijf. Marco, die in tegenstelling tot zijn broers niets met vissen heeft, heeft geen interesse.

Moeder Meta opende de mega-visstore eind juni officieel. Het huidige onderkomen is bijna twaalf keer groter dan het vorige en herbergt zelfs een Irish Pub. Op de authentieke houten bar die de broers uit het Britse Sheffield hebben laten overkomen is een prominente plek gereserveerd voor een foto van hun overleden vader.

Nederlands team

De webshop van Hareco loopt als een malle. Drie medewerkers zijn dagelijks bezig met het verwerken van de online bestellingen. Angelique de l'Ecluse uit Papendrecht is een van de verkopers in de winkel. De Papendrechtse maakt deel uit van het Nederlands Karperteam voor dames. Als je hier aan de toonbank staat, moet je wel weten waarover je praat. De winkel is showroom en magazijn tegelijk, vertelt Eric: ,,We krijgen ook veel Belgen over de vloer, veelal karpervissers." Of ze zelf nog wel eens tijd hebben om een hengeltje uit te gooien? Harry: ,, Minder dan ik zou willen, maar dat heb ik inmiddels wel geaccepteerd."

Hier hebben we een jaar of 25 naartoe gewerkt

Harry de Ruiter (48)