Nieuws Familiebedrijf

Stel ontwikkelt speciale stroopwafels met succes

Wat hebben een koffiebus en de liefde van je leven met elkaar gemeen? Ze stonden allebei aan het begin van het succes van Opstroopwafel van Paul en Karin Hoogenboezem, zo staat in het AD.

CHANTAL LINDSEN | Beeld: Jan de Groen 18 september 2017

Karin en Paul Hoogenboezem van Opstroopwafels

Stroopwafels met drop, pepernoten, nougat-fudge of gewoon naturel. Karin bakt ze in alle soorten en maten. Allemaal thuis in Heinenoord met een enorme wafelmachine, met de hand. Denk je eens in wat voor heerlijke zoete geur daar in huize Hoogenboezem moet hangen.

Lees ook: Ondernemersduo maakt missie van stroopwafel

Het verhaal van Opstroopwafel

Af en toe verdwijnt er een stukje wafel in Karins mond. Om te proeven vooral. Paul, haar partner, schiet in de lach. Aan zijn reactie te zien, gebeurt het wel-eens vaker. Slecht voor de lijn natuurlijk. Niet alleen de stroopwafels zijn om van te likkebaarden, dat is ook het verhaal over het ontstaan van Opstroopwafel.

,,Nou ik had dus een koffiebus. Ik reisde ermee het hele land door om op festivals en events verse koffie te serveren.'' Als ze net begonnen is, leert ze Paul kennen. Paul: ,,Ik ben me toen ook tegen de koffie aan gaan bemoeien.'' De liefde bloeit steeds verder op tussen de twee en dat legt het bedrijf geen windeieren.

Stroopwafels met chocolade en zeezout

Toch gooit het tweetal het roer om en richt zich al snel niet meer op de koffie, maar op de stroopwafels die ze bij de koffie leveren. Er wordt een serieus wafelijzer aangeschaft. ,,Het was mijn vader die zei dat hij die stroopwafels van vroeger, gemaakt van roomboter, miste en zo kwamen we eigenlijk op het idee om zelf wafels te maken'', aldus Karin.

Paul vertelt: ,,Samen met de bekende Rotterdamse banketbakker J. van Dijk hebben we een prettig deeg ontwikkeld die hij speciaal voor onze stroopwafels maakt.'' De stroopwafel ziet er daardoor anders uit dan gebruikelijk. Niet donker, maar goudbruin. En niet alleen het uiterlijk van de wafel is anders, maar ook de binnenzijde. Karin vult aan: ,,Onze stroopwafels zijn van roomboter gemaakt, er zit geen margarine in.'' En deze wafels zijn niet alleen gevuld met stroop. Wat te denken van een rozemarijn zeezout stroopwafel, of een stroopwafel met chocolade en zeezout? ,,Het gaat van kwaad tot erger'', lacht Karin, die de combinaties zelf verzint en wat inmiddels geresulteerd heeft in zo'n 35 varianten.

Leuk voor toeristen

Speciaal voor Hotel New York ontwikkelden Karin en Paul ook twee soorten: eentje met amandel en amaretto en de sinaasappelstroopwafel. De zoete lekkernij vindt gretig aftrek bij toeristen die de voorverpakte wafel met Hotel New York wikkel een leuk souvenir vinden. Voor Hoeksche Waarders is er een wikkel van de Hoeksche Waard. Een Rotterdamse wikkel is ook in de maak. Leuk voor die hordes toeristen waarmee Rotterdam tegenwoordig wordt overspoeld.