Nieuws Familiebedrijf

Zevende generatie wordt klaargestoomd bij 175-jaar oud familiebedrijf in verhuizingen

Het bedrijf Van Dam Verhuizingen in Doetinchem bestaat 175 jaar. De basis van het werk is in al die jaren niet veranderd. ,,Betaalde fitness’’, zegt mededirecteur Jeroen van Dam.

Erik Hagelstein | Foto: PR 18 september 2019

Van Dam Verhuizingen Jeroen en Frits van Dam

Jeroen en Frits van Dam bij de opslagcontainers. ©Jan Ruland van den Brink

Bij een bedrijf als Van Dam Verhuizingen, dat 175 jaar bestaat, zijn er bijzondere verhalen in overvloed. Dat winkelpand op de Champs-Élysées bijvoorbeeld, dat volledig moest worden ingericht en waarvan de spullen exact om middernacht in hartje Parijs moesten worden afgeleverd.

Of die piloot uit Doetinchem, die ging werken in Abu Dhabi. Vijf jaar later, toen zijn contract er op zat, werd hij door medewerkers van het van oorsprong Terborgse bedrijf weer keurig van het Midden-Oosten terug naar de Achterhoek verhuisd.

,,We hebben zelfs mensen van Scheveningen naar Rijnsburg gebracht. Hoeveel verhuisbedrijven zitten er in Den Haag? Wij moesten komen’’, laat voormalig directeur Frits van Dam aan De Gelderlander weten. Hij is met zijn 73 jaar nog steeds volop actief in het bedrijf.

Zesde generatie

Momenteel staat de zesde generatie Van Dam aan het roer. Ooit begon voorvader Johan-Willem als voerman met paard en wagen een eenmanszaakje in 1844. Momenteel vormen Frits’ zonen Jeroen (47) en Rick (41) de directie, samen met zijn broer Wim (71). En de zevende generatie dient zich aan. Jeroens zoon Jesse is 16, volgt de opleiding logistiek en wordt klaargestoomd voor het vak.

Betaalde fitness noemt Jeroen van Dam hun vak. ,,Ons dna? Niet lullen, maar poetsen, niet klagen, maar dragen. Onze branche is geen ict, waar je na tien jaar bikkelen wordt overgenomen door investeerders en je zelf binnen bent. De marges zijn klein. Als je te duur wordt, gaan mensen het zelf doen.”

Beide benen op de grond, is het devies. ,,Bij ons is iedereen gelijk, al kom je overal in het bedrijf familie van ons tegen. Met alle respect: wij werken niet met uitzendkrachten. Bij ons zie je alleen medewerkers met een langdurig dienstverband. Je komt als verhuizer wel aan de persoonlijke en dierbare spullen van particulieren en organisaties. Daar moet je met respect en vakkundig mee omgaan.’’

'Bij ons zie je alleen medewerkers met een langdurig dienstverband. Je komt als verhuizer wel aan de persoonlijke en dierbare spullen van particulieren en organisaties.'

Jeroen van Dam

Verhuizing

Vele decennia was het bedrijf gevestigd in Terborg, tot in 2009 aan de IJsselweg. In dat jaar volgde de verhuizing naar bedrijventerrein Wijnbergen in Doetinchem. Daar staan nu twee grote hallen op een perceel van 4.000 vierkante meter. Pas drie jaar geleden werd het eigen complex in Terborg verkocht. De vele jaren met hoge huisvestingslasten werden doorstaan met innovaties en keihard werken. Jeroen van Dam: ,,We zijn gespecialiseerd in de opslag van inboedels. Ook voldoen we aan de hoogste eisen voor archivering. Regio Achterhoek, sociale dienst Laborijn, de gemeente Montferland, ze huren allemaal containers hier.’’

Laag ziekteverzuim

De gemeente Montferland heeft zelfs twee werkplekken bij Van Dam. ,,Omdat ze bij de nieuwbouw van het gemeentehuis in Didam hebben uitgerekend dat het voordeliger is om archivering uit te besteden dan zelf dure bunkers te bouwen.”

De Van Dams hebben vertrouwen in de toekomst. In totaal werken vijftien mensen in het jubilerende bedrijf. ,,We hebben een laag ziekteverzuim, bijna geen personeelsverloop. We zijn het oudste verhuisbedrijf in Gelderland, misschien wel in heel Nederland”, zegt mededirecteur Jeroen van Dam.