Nieuws Actueel

Far Cry 4: Geslaagde actie mist boeiend verhaal

Van onze redactie 19 december 2014

Op het Aziatische eiland Kyrat schijnt namelijk altijd de zon en vervelen hoef je je er nooit; ga op jacht, scheur op een quad of maak mooie kiekjes met je spiegelreflex. O, en nu je er toch bent: bevrijd het eiland van een gestoorde dictator!

Psychopaat Je hebt je controller nog maar net in je knuisten, of je maakt kennis met de beruchte dictator van Kyrat: Pagan Min. Al is de term psychopaat misschien meer op z'n plaats. De leider vermoordt zonder blikken op blozen zijn eigen soldaten en kickt op martelingen en geweld. De kennismaking is gelukkig kort (maar krachtig), want je kunt ontsnappen. Toch is je missie duidelijk: Kyrat moet bevrijd worden.

Hoe je dat gaat doen? Dat bepaal je zelf. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Verover checkpoints van het leger, neem communicatietorens over of bevrijd gegijzelde rebellen. Er zijn verschrikkelijk veel van dit soort missies te vinden. Naast al deze opdrachten (die al snel in herhaling vallen) zijn er de hoofdmissies. Deze verhalende opdrachten zijn afwisselend, spannend en behoorlijk explosief. Het verhaal zelf is niet zo boeiend, maar de actie is geslaagd. Sluip met pijl en boog langs het water om vijanden stilletjes uit te schakelen. Hebben ze je gezien? Open 't vuur en gooi met granaten. De open omgevingen geven veel vrijheid. Je kiest steeds zelf hoe je de vijanden benadert en welke tactiek je hanteert.

Wilde dieren Maar er zijn meer mogelijkheden om de vijand te verrassen. Zo wordt Kyrat bewoond door wilde dieren. Van kleurrijke vogels tot bloeddorstige beren, het eiland zit er vol mee. Tip 1: blijf uit de buurt van roofdieren. Tip 2: gebruik de kracht van de dieren in je voordeel. Zo kun je roofdieren naar de vijandelijke troepen lokken. Ga zelf rustig op afstand zitten en bekijk hoe de soldaten worden verscheurd. Erg handig. Pas alleen op dat je zelf niet achterna wordt gezeten! Al hoewel, de dieren doden heeft ook zo zijn voordelen. Met hun huiden kun je namelijk verschillende uitbreidingen maken. Denk aan een lederen holster voor een wapen of een portemonnee voor je geld.

En dan is er nog al die leuke actie waar we ons vakantiepraatje mee begonnen. Je hebt een selectie voertuigen om het eiland ter land, ter zee of in de lucht te ontdekken. Zo vind je steeds weer nieuwe locaties. Het eiland is verschrikkelijk groot. Naast de wat eentonige zijmissies is er nog een belangrijk minpunt. Far Cry 4 lijkt namelijk wel heel erg op Far Cry 3. De opzet is nagenoeg hetzelfde gebleven. Voor Far Cry 3-spelers is deel 4 dus geen blinde aanschaf. Voor gamers die deel 3 niet hebben gespeeld, geldt deze waarschuwing niet. Far Cry 4 is een heerlijke shooter die urenlang plezier garandeert.

Far Cry 4, vanaf 49,99 euro. Platformen: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360.