Nieuws Actueel

Farmacieconcern sluit miljardendeal

Rik Nizet 22 april 2014

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis legt 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) op tafel voor de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) en verkoopt voor 5,4 miljard dollar zijn onderdeel voor medicatie voor dieren aan het Amerikaanse Eli Lilly. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Oncologie houdt zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen en behandelingen tegen kanker. Verder verkoopt Novartis zijn activiteiten op het gebied van vaccins, exclusief de griepmiddelen, aan GSK voor 7,1 miljard dollar. Het bedrijf gaat een samenwerkingsverband aan met de Britten op het gebied van gezondheidszorg voor consumenten. Daarbij krijgt Novartis 36,5 procent van het samenwerkingsverband en GSK de rest.

KernactiviteitenVolgens Novartis-topman Joe Jimenez worden de onderdelen op het gebied van vaccins en diergeneeskunde verkocht om waarde te creëren voor de aandeelhouders en kan het bedrijf zich door de verkoop beter focussen op zijn kernactiviteiten. Door de overname van de oncologie-tak van GSK versterkt Novartis zijn sterke positie op het gebied van medicatie en behandelingen tegen kanker, aldus het bedrijf.

Onder het samenwerkingsverband van Novartis en GSK komen producten te vallen als het middel tegen migraine Excedrin en Sensodyne-tandpasta. De jaarlijkse omzet van dat samenwerkingsverband zal circa 6,5 miljard pond (7,9 miljard euro) bedragen.

Eli Lilly liet weten dat door de overname van de diergeneeskunde-divisie van Novartis de op één na grootste speler op dat gebied ter wereld zal ontstaan.

Novartis verwacht de transactie met GSK in de eerste helft van 2015 af te kunnen ronden. De verkoop aan Eli Lilly moet in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. De autoriteiten moeten nog wel instemmen met de transacties. De bedrijven werden bij de transacties onder meer geadviseerd door Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup en Lazard.