Nieuws Actueel

Fed-besluit maakt Wall Street opnieuw nerveus

Van onze redactie 14 september 2015

Image 5241143

Vooruitlopend op het Fed-besluit verloren de aandelenmarkten terrein. De Dow-Jonesindex stond circa een halfuur voor sluiting 0,5 procent lager op 16.353 punten. De S&P 500 daalde eveneens 0,5 procent tot 1950 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4801 punten.

Sterkste daler in de Dow was Visa. Het betaalbedrijf werd 1,2 procent minder waard. Verder moesten technologiefondsen het ontgelden. IT-dienstverlener IBM, softwarereus Microsoft en fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems verloren alledrie 1,1 procent.

Alibaba

Computer-, smartphone- en tabletfabrikant Apple was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. Het bedrijf liet weten dat zijn nieuwste iPhone-modellen in de voorverkoop op koers liggen om het verkooprecord van hun voorgangers te verbreken. Concrete cijfers werden niet genoemd. Het aandeel won 1,1 procent.

Alibaba verloor 3,2 procent. Zakenblad Barron's stelde afgelopen weekeinde dat de koers van het Chinese internetbedrijf met zeker de helft naar beneden zou moeten. Het wees op de afkoelende economie in China, maar ook op de manier waarop Alibaba wordt geleid. Grootaandeelhouder Yahoo! leverde 3,1 procent aan beurswaarde in.

Euro

Softwarebedrijf Solera maakte een koerssprong van 8,6 procent. De in de afhandeling van verzekeringstransacties gespecialiseerde onderneming heeft ingestemd met een overnamebod van 6,5 miljard dollar (5,7 miljard euro) in contanten van investeerder Vista Equity Partners.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1331 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 44,12 dollar. Brentolie werd 3,3 procent goedkoper en werd verhandeld voor 46,56 dollar per vat.