Nieuws Actueel

Fed blijft geduldig met verhogen rente

Van onze redactie 28 januari 2015

De Fed hield het belangrijkste rentetarief onveranderd in de bandbreedte tussen 0 en 0,25%, die al sinds eind 2008 wordt gehanteerd. Eerder liet de Fed ook al weten geduld te zullen betrachten met het verhogen van de rente en dat de timing afhangt van de economische data. De verwachting in de financiële markten is dat medio dit jaar de rente zal worden opgekrikt.

De centrale bank gaf verder aan dat bij beleidsbesluiten rekening zal worden gehouden met de internationale ontwikkelingen. De Amerikaanse economie ontwikkelt zich solide en de werkgelegenheid in de VS laat sterke groei zien, aldus de Fed.

Inflatie Verder werd gesteld dat de inflatie op de korte termijn waarschijnlijk verder zal dalen vanwege de lage olieprijzen, maar dat op de middellange termijn de inflatie geleidelijk weer zal stijgen tot de doelstelling van de Fed van circa 2%.

De werkloosheid in de grootste economie van de wereld ligt nu op 5,6%, het laagste niveau in 6 jaar. In het 3e kwartaal van 2014 ging de Amerikaanse economie met 5% vooruit, de sterkste groei sinds 2003.

Unaniem Het rentebesluit en de bijbehorende verklaring van de Fed werden unaniem gesteund door de 10 leden van het beleidsbepalende comité van de centrale bank. Het is voor het eerst sinds juni dat zij een unaniem besluit nemen.