Nieuws Actueel

Fed, BoE en Griekenland centraal in beursweek

Van onze redactie 14 december 2014

De Britse centrale bank presenteert dinsdag de uitkomst van zijn stresstest waaraan de acht grootste banken in het Verenigd Koninkrijk zijn onderworpen. Ter aanvulling op de Europese stresstest die toezichthouder EBA eerder dit jaar uitvoerde, is vooral extra gekeken naar het effect van forse prijsdalingen op de huizenmarkt op de financiële weerbaarheid.

Op woensdag geeft de Fed inzicht in het beleid waartoe de Amerikaanse centrale bank heeft besloten. Beleggers hopen meer inzicht te krijgen in de timing van een renteverhoging in de VS. Bij de vorige vergadering stelde de Fed dat de rente voor ,,een aanzienlijke periode'' laag zal blijven. Gezien de recente reeks van overwegend goede macro-economische cijfers is het niet onwaarschijnlijk dat een verhoging toch sneller zal komen dan nu wordt aangenomen.

Negatieve hoofdrol

Griekenland speelde vorige week al een negatieve hoofdrol op de financiële markten. Beleggers vrezen dat de door premier Antonis Samaras voorgedragen president, Stavros Dimas, er niet in slaagt om twee derde van de driehonderd parlementariërs achter zich te krijgen. De eerste stemronde is op woensdag, eventueel gevolgd door een tweede op 23 december en een derde op 29 december. Mochten alle drie de pogingen mislukken, volgen begin 2015 vervroegde verkiezingen. Gevreesd wordt dat die gewonnen zullen worden door oppositiepartij Syriza, die met de verstrekkers van noodsteun aan Griekenland om tafel wil over de door hen opgelegde bezuinigingen.

Ook een andere 'hoofdrolspeler' van vorige week, de olieprijs, zal in de gaten worden gehouden. Ruwe Amerikaanse olie en Brentolie zijn momenteel bijna 50 procent goedkoper dan in juni. Dat heeft vooral te maken met de combinatie van de hoogste Amerikaanse productie in ruim dertig jaar en een dalende vraag vanwege de trage economische groei.

Beleggers krijgen ook een flinke hoeveelheid macro-cijfers te verwerken, over onder meer de Amerikaanse en Chinese industrieën, de huizenmarkt in de VS en het economische vertrouwen van Duitse beleggers, analisten en ondernemers. Het CBS komt met cijfers over de detailhandelsverkopen in oktober en de werkloosheid in november.