Nieuws Actueel

Fed handhaaft rente

Rik Nizet 19 maart 2015

Fed wallstreet rente bank middelgroot

De Federal Reserve (Fed) heeft het belangrijkste rentetarief woensdag zoals verwacht onveranderd gelaten op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Maar er werd wel gehint op een verhoging bij de vergadering in juni. Het zou voor het eerst zijn sinds 2006 dat de rente in de VS wordt verhoogd.

De Amerikaanse centrale bank schrapte de term ,,geduld'' uit een begeleidende verklaring. Fed-president Janet Yellen heeft eerder aangegeven dat ,,geduld'' betekent dat de Fed waarschijnlijk nog minstens twee beleidsvergaderingen zal wachten met een verhoging van de rente. Met het schrappen van het woord wordt de deur opengezet voor een eventuele renteverhoging in de Verenigde Staten bij de vergadering in juni. In mei vindt er geen beleidsvergadering van de centrale bank plaats.

GeduldDe meeste economen hadden al verwacht dat de Fed af zou stappen van de term "geduld''. Die werd voor het eerst gebruikt bij de beleidsverklaring in december. Daarvoor liet de Fed weten dat de rente nog "geruime tijd'' op een laag niveau zou blijven. Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op het historisch lage niveau.

Het beleidsbepalende comité van de Fed gaf ook aan dat een renteverhoging zal afhangen van een verdere verbetering van de arbeidsmarkt en van het vertrouwen dat de inflatie op de middellange termijn zal bewegen richting de doelstelling van 2 procent. De Fed herhaalde dat de Amerikaanse arbeidsmarkt verdere verbetering laat zien, maar zei wel dat de economische groei iets is afgezwakt. De ramingen voor de groei en inflatie werden naar beneden bijgesteld.

Yellen zei in een toelichting op het rentebesluit dat een renteverhoging na de bijeenkomst in april niet uitgesloten kan worden. Er is echter nog niet besloten over een tijdstip voor een renteverhoging, aldus de Fed.