Nieuws Actueel

Fed houdt rente nog ongewijzigd

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5383113

In september verraste de Fed nog met het besluit om de rente op dat moment niet te verhogen. Nadat de centrale bankiers herhaaldelijk hadden aangegeven dat de rente nog in 2015 kon worden verhoogd, was de algemene verwachting dat die stap vorige maand zou worden gezet.

De Fed gaf woensdag aan dat de Amerikaanse economie nog altijd een bescheiden groei toont. De optie van een renteverhoging bij de volgende vergadering, in december, blijft daarmee duidelijk openstaan. De Fed deed echter geen toezegging op dat vlak.

Inflatie

In de toelichting op het rentebesluit werd wel gesteld dat in december wordt bekeken of de arbeidsmarkt en de inflatie voldoende vooruitgang hebben laten zien om de rente te verhogen. In de verklaring verdween de waarschuwing van vorige maand dat ontwikkelingen in het buitenland de economische groei in de VS kunnen beperken.

Ondanks de afzwakkende banengroei van de afgelopen maanden stelden de centrale bankiers dat de arbeidsmarkt verder is verbeterd. De inflatie blijft laag, maar zal volgens de Fed op termijn wel naar het beoogde niveau van 2 procent oplopen.

Een voor

Van de tien beleidsmakers die hun stem mochten uitbrengen was er één voor een renteverhoging. De rest vond het beter de verdere economische ontwikkelingen af te wachten.

Het belangrijkste rentetarief in 's werelds grootste economie staat al sinds eind 2008 op het historisch lage peil van 0 procent tot 0,25 procent.

Janet Yellen, topvrouw van de Fed. EPA