Nieuws Actueel

Fed zet euro zwaarder onder druk

Rik Nizet 29 oktober 2015

Euro onder druk geld middelgroot

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging woensdagavond sterk omlaag. Beleggers reageerden op de Federal Reserve (Fed), die de optie van een renteverhoging in de VS in december duidelijk op tafel liet liggen.

De euro was rond 19.35 uur 1,0925 dollar waard, tegen circa 1,11 dollar eerder op de dag. Daarmee werd de laagste waarde sinds begin augustus bereikt.

Herstel arbeidsmarktDe Fed besloot woensdag zoals verwacht de rente ongewijzigd te laten. Het stelsel van centrale banken liet wel weten dat in december wordt bekeken of de rente dan wel omhoog kan. Daarvoor zijn verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie noodzakelijk.

Met de verwachte aanstaande renteverhoging beweegt de Amerikaanse centrale bank in tegengestelde richting van de Europese Centrale Bank. Die liet vorige week nog weten dat er mogelijk meer stimuleringsmaatregelen uit de kast worden getrokken om de groei en de inflatie te stimuleren. Door deze ontwikkelingen wordt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro.