Nieuws Actueel

FED ziet af van verhoging rente

Rik Nizet 18 september 2015

Federal reserve 335

De Federal Reserve wacht toch nog met het verhogen van de belangrijkste rentetarieven. Het niveau van 0 tot 0,25 procent, al sinds 2008 een feit, blijft voorlopig van kracht. President Janet Yellen zei in een toelichting dat recente economische en financiële ontwikkelingen de economische groei wellicht enigszins zullen beknotten.

Ze doelde daarmee vooral op het besluit van de Chinese overheid om de eigen munt te devalueren. Die stap, op 11 augustus, zorgde voor forse verliezen op de aandelenbeurzen wereldwijd. Ook zijn er zorgen over de economische situatie in andere opkomende markten als Brazilië en Rusland. ,,We willen meer tijd om de ontwikkeling van de economie te evalueren'', zei Yellen. Ze voegde eraan toe dat het belang van een eerste renteverhoging niet overschat moet worden. De Fed vergadert dit jaar nog twee keer, in oktober en in december.

Bescheiden groeiIn een persbericht meldde de Amerikaanse centrale bank eerder al dat de economie sinds de vorige vergadering in juli een bescheiden groei vertoont. Onder meer bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen namen de afgelopen maanden mondjesmaat toe, terwijl de exportgroei volgens de Fed te wensen overlaat.

Werkgelegenheid en prijsstabiliteitDe Fed streeft naar volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De banenmarkt is volgens de bank al geruime tijd aan de beterende hand "met een stevige banengroei en een dalende werkloosheid", terwijl de inflatie hardnekkig ver onder de 2 procent die de Fed voor de lange termijn beoogt is blijven steken. Dat komt volgens de bank deels door de sterk gedaalde energieprijzen. De inflatie was in augustus slechts 0,2 procent op jaarbasis.

Yellen kwam, enigszins verrassend, met een verhoging van de groeiprognose voor de Amerikaanse economie. Die zal dit jaar met 2 à 2,3 procent groeien, waar in juni nog 1,8 tot 2 procent werd voorspeld. De raming voor 2016 werd juist verlaagd, van 2,4 à 2,7 procent naar 2,2 tot 2,6 procent.