Nieuws Actueel

Afghaanse asielzoeker Amiri werd met 'bodycuff' uitgezet

Van onze redactie 5 maart 2015

Image 4784399

Tot nu toe zei staatssecretaris Teeven dat bij de gedwongen uitzetting van Amiri wel 'dwangmiddelen' waren gebruikt, maar specificeerde hij dat niet nader. Hij stelde ook dat er geen geweld was gebuikt. De marechaussee heeft op het betreffende document echter aangekruist dat dat wel het geval is geweest.

Vorm van geweld Teeven verklaarde dat vanochtend in een kamerdebat door te stellen dat 'bij het aanleggen van dwangmiddelen altijd sprake is van een vorm van geweld, want het gaat tegen de zin van de vreemdeling in'.

De bodycuff werd aangelegd omdat Amiri zich verzette tegen zijn uitzetting. Zijn uitzetting uit Nederland is omstreden. Amiri is een zogenoemde 1F'er: een asielzoeker die ervan wordt verdacht misdaden te hebben gepleegd in zijn land van herkomst. Amiri heeft bij de Afghaanse veiligheidsdienst gewerkt en zou daarom betrokken kunnen zijn geweest bij martelingen. Amiri ontkent dat.

Knieletsel Zijn gezin mag in Nederland bliven, maar Amiri werd in januari uitgezet. Zijn dochter ging hem daarna zoeken in Kabul en vond hem terug in een ziekenhuis. Volgens Amiri heeft hij bij zijn uitzetting knieletsel opgelopen. De marechaussee stelt dat er geen sprake is geweest van letsel.