Nieuws Actueel

Feestje op beurzen na Grieks 'ja'

Van onze redactie 16 juli 2015

Image 5087164

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de hogere opening op Wall Street 1 procent hoger op 502,01 punten en de MidKap steeg 1,1 procent tot 738,42 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,8 procent, terwijl de FTSE in Londen (plus 0,7 procent) wat achterbleef.

De sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 2,7 procent. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto was de hekkensluiter met een verlies van ruim 5 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een min van 4 procent. ASML won woensdag 4,3 procent na de bekendmaking van zijn tweedekwartaalcijfers.

Sligro

Sligro behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. De halfjaarresultaten van het groothandels- en supermarktbedrijf waren volgens analisten ietwat tegenvallend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Bij de kleinere bedrijven verloor Docdata 3,8 procent. De dienstverlener aan webwinkels boekte in het eerste halfjaar minder winst, mede dankzij tegenvallende verkopen en hoge kosten bij dochterbedrijf IAI.

Carrefour

In Zürich klom Swatch ruim 5 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Zwitserse horlogemaker. In Stockholm vielen de resultaten van het Zweedse industriële bedrijf Alfa Laval (plus 10,9 procent ) in goede aarde. In Frankfurt deden de automakers BMW, Volkswagen en Daimler goede zaken met winsten van 2,3 tot 2,9 procent, na een sterke toename van de autoverkopen in Europa.

Carrefour won in Parijs 2,4 procent. Het Franse supermarktconcern zag de omzetgroei in het tweede kwartaal vertragen, door afnemende verkopen in China. De opbrengsten vielen wel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

De euro noteerde op 1,0895 dollar, tegen 1,0955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,67 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder en kostte 57,79 dollar per vat.